SHARE

В продължение на 11 години Гари Кон бе президент и главен оперативен директор на Goldman Sachs – една от най-влиятелните финансови институции в САЩ, често обвинявана, че държи юздите на американските политици. Кон е регистриран демократ, но въпреки това прие да стане главен икономически съветник на Доналд Тръмп.

С назначението му Тръмп не спечели симпатии от електората си, на който обеща да „пресуши блатото“, визирайки статуквото, от което е Кон както и много други назначения в кабинета на американския президент.

Но тези назначения бяха сигнал, че има кой да усмирява Тръмп – особено по отношение на протекционистките мерки, които се бе заканил да приложи като кандидат за президент. Съветници като Кон бяха ключови и за данъчната реформа, която републиканците приеха миналата година.

Но с настъпването на 2018 г. политическата картина във Вашингтон се промени. Отново е година на избори на американския Конгрес и републиканците искат да запасят крехкото си мнозинство.

Редица предсрочни избори показаха, че този път демократите са в силната позиция – президентът Тръмп се ползва с ок. 35% одобрение, имиграционната му политика, честите му провокации към чернокожи и други малцинства, опитите му да премахне „Обамакеър“, както и оправдателното му отношение към нацистите от Шарлотсвил активизират електората на опозицията.

До изборите през ноември обаче има месеци и Тръмп в последната седмица е решен да изпълни едно от обещанията си към избирателите му – да вдигне митата за стомана и алуминии, обещавайки им, че така ще възроди индустрията в страната.

Както редица анализатори сочат – проблемът не е стоманената или алуминиевата индустрия, тя и в момента е в разцвет в САЩ, – проблемът е, че хората биват заменяни от машини – процес, който никое мито не може да възпре.

Затова и дълго време съветниците на Тръмп и републиканските конгресмени убеждаваха президента, че от протекционистки мерки няма смисъл – нещо  повече, те ще доведат до далеч по-големи щети за американската икономика.

За да избегне техните съвети, миналата седмица Тръмп изненадващо обяви, че ще наложи новите мита – това веднага провокира реакцията на ЕС и Китай, които заплашиха с търговска война.

Изненадващият анонс е бил такъв и за свитата на Тръмп, включително Гари Кон.

Мнозина се обявиха против мерките – от ръководството на републиканците, през държавния секретар Рекс Тилърсън и този на отбраната Джеймс Матис.

Всички очакват, че в крайна сметка – както с много други внезапни идеи на Тръмп – и тази ще бъде обуздана. Цикълът вече е познат на всички – гръмки изявления във фейсбук, след това опити за натиск върху Тръмп, които обикновено постигат успех и обещанията му отиват във „фаза 2-ра“, „ще видим“ или друго.

И този път може да се получи така. Преди няколко дни Тръмп смотолеви нещо за търговското споразумение между САЩ, Канада и Мексико NAFTA и изглежда да каза, че само ако преговорите му за него се провалят, то тогава ще наложи мито.

Но, изглежда, този път битката е по-трудна и въпреки много срещи, на които обкръжението обяснява на президента, че търговска война с ЕС и Китай не е в полза на САЩ, той продължава да настоява за налагане на мито за стоманата и алуминия.

Ще видим кой ще спечели, но очевидно от тези сблъсъци е писнало на Гари Кон.

В началото на февруари Кон е имал обяд с президента и началника на кабинета Джон Кели, на която е споделил: „Трябва да ти кажа, работя на 20% от капацитета си.“

Последните събития и отказът на Тръмп да се вслушва в съветниците си, преди да обявява на всеослушание политикага си, изглежда преливат чашата.

Кон бе смятан за един от възможните наследници на Джон Кели като началник-кабинет, ако последният бъде изместен или и той като десетките други в последните месеци реши сам да напусне. Само миналата седмица обявиха напускането си съветникът по национална сигурност Макмастър (втори за Тръмп), директорът по комуникации (четвърти за Тръмп) и заместника му. Зетят на Тръмп и негов съветник Джаред Къшнър изгуби допуска си до класифицирана информация, а същото се очаква да сполети и съпругата му Иванка Тръмп.

Доверието на влиятелния американски елит към президента ще става все по-малко, особено ако той причини търговска война, от която те да загубят. Белият дом опустява с всеки изминал ден, а разследването за намеса на Русия изглежда поглъща президентството.

Все повече изглежда, че президентът не само не може да управлява, но и задаващата се катастрофа с разследването за Русия и намесата й в изборите е неизбежна и съвсем близо. В тази ситуация трудно САЩ може да водят търговска война с който и да било, а напускането на влиятелните фигури в Белия дом става логично решение за всеки, който иска да избегне пожара.

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat