SHARE

– Кой си ти?

– Аз съм този, който ще поведе шествието София Прайд 2017 – десетото мирно шествие на ЛГБТИ хората и техните близки и приятели, както и на стотиците хетеросексуални, които се включват всяка година и ни подкрепят.

– Защо с такава маска?

– Това е кукерска маска с вплетени цветове и елементи на гей общността. В българските традиции кукерите плашат и прогонват завинаги злите духове и орисници. Идеята зад преобразяването в кукер, но цветен, в багрите на прайда, носи посланието, че усилията ни за постигане на равенство трябва да се насочат към премахването на вътрешните бариери у хората – предразсъдъците. Време е злият дух на хомофобията и трансфобията да си тръгне от българското общество.

– Сега ще те обвинят, че се криеш зад маска, а същевременно призоваваш към участие, което е един вид разкриване?

– Маската е призив десетилетие по-късно много повече хора да се осмеляват да бъдат открити за своята нехетеросексуалност и полова идентичност. Тези смели и открити хора, които вече всяка година идват на „София прайд“, никога не носят маски, няма да го направят и сега. Аз ще съм единственият с маска, като символ на онези, които слагат маската на предразсъдъците ежедневно.

„София прайд“ е на 10 юни в 18:00 ч. от Паметника на Съветската армия под надслов „Да прогоним предразсъдъците“.

Текстът е препубликуван от People of Sofia.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.