SHARE

Григор Димитров вече бе голяма работа в България, но неговата победа на финалите на ATP в Лондон му подсигури статус на „рок звезда“, пише CNN за победителя на тазгошния финал на сериите Masters, когото медията припомня, че носи прякора Baby Fed – идващ от сходния му стил на игра с този на Роджър Федерер.

„Неговия триумф в три сета срещу белгиеца Давид Гофен бе излъчен по три български телевизии, а Димитров получи лични поздравления от президента, а кметън на родния му град иска да кръсти местните кортове на негово име.“

„Тази победа значи много за мен и за семейството ми, за екипа ми, но и за страната ми“ – това заяви Димитров на Кристина Макфарлейн в студиото на CNN ден след победата си на О2″, пише изданието.
„Британия се отправя към твърд Brexit, твърди българският премиер“ е заглавието на британския Daily Telegraph. 
„Британия и ЕС са се запътили към твърд Brexit, заяви министър-председателят на България в Брюксел, преди да предупреди, че ЕС не е готов за тежък развод с Обединеното кралство.
Бойко Борисов не спази линията на останалите 27 държави членки [sic.] и призна, че ЕС не може да си позволи свирепа раздяла с Британия.
„За съжаление, за тази възможност все повече и повече се говори, че няма да има никакво споразумение. Не го казвам от името на ЕС или на нашето председателство и не искам да бъда разбран погрешно, но това ми е усещането“, г-н Борисов заяви на сайта EurActiv“, бише британското консервативно издание.
„България и Македония ще изследват дали има възможност за газова връзка“, пише агенция Reuters.  
„Балканските съседи България и Македония ще направят проучване дали нова връзка за природен газ ще подсигури сигурността на доставките и намали зависимостта им от руска газ“ продължава агенцията.
„България, която все още взима 95% от газта си от руския „Газпром“, вече отвори газова връзка със северния си съсед Румъния и работи да свърже газопреносната си мрежа  с Гърция и Турция, за да диверсифицира доставките си.“
„Да се противопоставиш на Русия в България“ е озаглавен материалът на Томас Лиуткус за Modern Diplomacy. 
„Винаги с единия крак на Запад и с другия на Изток, България изпълнява особено деликатен номер между ЕС и Русия. Настоящият президент Румен Радев е и на двете места, като иска да запази дружеските отношения с Русия, но подчертава и евроатлантическите си виждания. Въпреки че това оставя истинската му позиция по отношение на ЕС неясна, то чуждестанни дипломати не смятат, че е голяма възможността той да смени европейската посока на България.“
Статията завършва с призив „ЕС има шанса да даде на България повече положителни примери за действията си в страната и с това да се противопостави на руската битка за умовете на българите. По-голямата ангажираност с енергийния съюз и евромониторинга могат единствено да бъдат част от по-голямата стратегия за подобряване на условията в България – това са важни стъпки, за да се увеличат икономическите и социалните възможности със западно участие, а не руско.“
„Да дариш на децата живот: организацията, която дарява жизненоважна помощ на българските сираци“ – за нея разказва HJ News. 

 

„Дебора Душки Брейлсфорд не трябва да оставя сърцераздирателните гледки на въображението си. Като съосновател на местната One Heart Bulgaria тя посещава сиропиталищата и работи неуморно за тези деца.“ В България – по големина колкото щата Ню Джърси, има 300 сиропиталища.
На година бюджета на One Heart Bulgaria е ок. $130 000, с които те закупуват храна, хигиенични продукти и легла за децата. Понякога средствата отиват за ремонт на сградата или за закупуване на битово или медицинско оборудване.
„Това не е просто църковна мисия – казва Брейлсфорд. – Това е личната ми мисия.“
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.