SHARE

„Приемам тази награда от името на целия български народ, който преди 70 години даде пример на света със своя кураж и човечност. Посвещавам тази награда на всички българи, които със своята активна гражданска позиция спасиха живота на своите еврейски приятели, застрашени от депортация в нацистките концлагери на смъртта.“

Росен Плевнелиев
при приемането на наградата „Приятели на Израел“ в Йерусалим

На 19 февруари 2017 г. президентът Росен Плевнелиев бе поканен в лично качество в Израел от неправителствената организация Friends of Zion Heritage Center, чийто международен президент е бил покойният 9-и президент на Израел Шимон Перес.

Там президентът Плевнелиев бе удостоен с наградата “Приятели на Израел”, до момента отсъждана само на три световни личности: президента на САЩ Джордж Буш-младши; папа Франциск и принц Алберт от Монако.

Наградата се присъжда за приноса на Росен Плевнелиев в развиване на отношенията на България с Израел, на връзките между българи и евреи, както и като жест към България в признание за спасяването на 48 000 българи с еврейски произход от лагерите на смъртта през 1943 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.