SHARE

„Случва се контрапреход. Връща се страхът.

Мрежите на бившата Държавна сигурност, корупцията, зависимостите в политическата класа, фалшивите новини и жълтите новини са важна част от този контрапреход.“

Иво Прокопиев,
в интервю за „Терминал 3“

Интервюто на Георги Пламенов с Иво Прокопиев за „Личности“ на „Терминал 3“ ще излезе тази неделя – 26.11.2017 г. Ето откъс от него: 

Г-н Прокопиев, според Вас какво се случва в държавата?

Случва се контрапреход, реставрация на тоталитарни порядки и приватизация на държавните институции. Много от основните граждански права са под заплаха, като например правото на информираност и разнообразие на мненията, правото на собственост. Променят се основни положения в досегашния обществен договор – че сме общество, което е базирано на свободната инициатива и на личните права и свободи. Силово се налага доктрина за едно общество, в което доминира държавата, която обаче вече е “приватизирана”. Държавата и нейните институции вече са под контрола на няколко души, които използват цялата им репресивна мощ, за да възпроизвеждат политическата си власт и да наказват тези, които мислят различно. Това, което започна с модела “КТБ” за превръщане на медийно и икономическо влияние в безконтролна и несменяема политическа власт, вече се е трансформирало в модела “Пеевски” на тотално завладяната държава, която репресира непокорните си граждани. Като казвам модела “Пеевски”, говоря за явлението, не за личността.

Това е непозната у нас форма на “държавен” капитализъм, който имитира демокрация и политически плурализъм, но подобно на фашизма правата на гражданите се простират дотам, че действията и интересите им да не влизат в конфликт с “превзетата държава”. Влязат ли в конфликт или попаднат ли в полезрението като успешен бизнес – следва репресия, унищожаване или опит за превземане на бизнеса.

Има ли някаква промяна в сравнение със ситуацията преди две години, от една страна, когато Борисов имаше своя втори мандат, и преди четири – преди и по време на протестите от 2013-а?

През 2013-а, както и през 2009-а, към ГЕРБ и Бойко Борисов имаше големи надежди, че ще ограничи корупцията, ще подобри условията за бизнес и ще довърши интеграцията на България в Европа, основно в Шенген, еврозоната и банковия съюз. И в двата случая обаче той оглави модела, който наследи след тройната коалиция и кабинета „Орешарск“, а не опита да го промени или разруши.

Преди две години нямаше такива надежди, защото Борисов излизаше от втори мандат вече като лидер на “завладяната държава”. Имаше надежди за политическа алтернатива. И в лявото, и в дясното бяха допуснати груби грешки. БСП пропусна шанса си да победи, защото изплаши избирателите с антиевропейско говорене, а “демократичната общност” се провали в опитите си да се обедини поради глупави личностни дрязги, а вероятно и поради “помощ” отвън такова обединение да няма. В резултат на това моделът “Пеевски” получи близо до конституционно мнозинство в парламента.

Има съществена промяна в средата поради факта, че интересите на една и съща група, тези няколко души, успяха да запазят контрол върху политическа власт непрекъснато при последните четири правителствени мандата. Това е много дълъг период, досега никой не го е постигал в демократичната ни история. Това означава, че практически повечето нови мандатни назначения, начело на различни институции и независимите регулатори се избират хора, които са под силното влияние на този модел.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.