ЦИТАТ: АНГЕЛА МЕРКЕЛ

ЦИТАТ: АНГЕЛА МЕРКЕЛ

SHARE

Германия от днес поема ротационното европредседателство. Най-голямата и най-силната икономически страна-членка с една опитна канцлерка начело сега поема председателството. Това може да се окаже щастие в нещастието, казва по този повод политоложката Софи Порншлегел от мозъчния тръст „European Policy Centre“ (EPC) в Брюксел. „Германия има силно проевропейско правителство, което е решено да свърши работа и разбира за какво точно става въпрос в сегашната криза“, казва тя, цитирана от DW.

Очаквано пандемията е приоритетът. Този проблем е сериозен, тъй като става дума за основните помощи за страните, най-тежко пострадали икономически от нея. Предстои разпределянето на огромни финансови средства, възлизащи на 1,85 трилиона евро, припомня DW. „Наша обща цел трябва да е преодоляването на кризата съвместно, устойчиво и с поглед към бъдещето. Именно това трябва да бъде лайтмотивът на нашето европредседателство“, обяви Ангела Меркел.

Още в следващите седмици тя ще представи на останалите лидери от ЕС съвместното германско-френско предложение за възстановителен фонд за съживяване на конюнктурата и проектобюджета за следващите седем години. За първи път ЕС ще поеме съвместни задължения, които държавите-членки ще изплащат в следващите 30 години.

Източник: Дойче веле – DW

SHARE