SHARE

До 7 февруари в галерия-книжарница „София прес“ може да октриете един много интересен прочит на България и Европа от „Невъзпитаните карикатуристи“ Чавдар Николов, Христо Комарницки и Алла и Чавдар Георгиеви. 

Това стана и повод за разговора ни с нашия Чавдар.

 

Защо решихте да направите „Артпредседателството“?

Ами, оказа се че европредседателството си е само тяхно шоу, те си се хвалят, те си се пощипват и целуват. За нас остава „Артпредседателството“, защото това са нашите истински територии, които често остават недокоснати от цървулките на наши политици.


Като пречупим българската действителност през европейските класически произведения, какво виждаме?

В Пеевските вестници ни наричат презрително „шарлита“ от френския сатиричен вестник „Шарли Ебдо“. Ама ние сме си по балкански срамежливи и се чудехме как да нарисуваме Цачева, Нинова, Тереза Мей, Цацаров и други политици голи.
Затова призовахме духовете на нашите велики колеги като Леонардо, Микеланджело, Тициан, Рембранд на помощ. Получи се микс от перфектна визуализация с перфектна деформация, което прави изложбата ни фриволна, закачлива и сатирична едновременно.

Защо още имаме някакъв комплекс към Европа? Все се опитваме „да не се изложим пред чужденците“, а всъщност се излагаме единствено пред самите себе си?

Защо пък да се излагаме пред чужденците?! Европа е нашият дом, нашата цивилизация. В този дом няма чужденци и просто няма пред кого да се изложим.

Какво се случва с „Прас-прес“ – сатиричният вестник, който бе заченат с опити да бъде спряно разпространението му?

„Прас-прес“ съществува благодарение на нашето упорство и енергия. Въпреки нежеланието да ни има от най-опасния триумвират, случвал ни се напоследък  – Съвкуплението на Властта с Правосъдието и Пропагандата.

Това са нюанси от горещо червено до диаричнокафяво.

Ние се разпространяваме по книжарници, железарски магазини, цветарници на не повеяе от 30-50 места в София. До провинцията стигат по-малко от 1000 броя, а наши разпространители са съветвани от копоите на Пеевски да се оттеглят, дори наскоро имаме случай на притискан наш сътрудник.

КОЙ се страхува от карикатурите?

Този, който има съветска закалка и усвоява пари от еврофондовете. Този, за когото демокрацията е поредното временно снишаване, за да премине бурята. А най-вече този, който е пожизнен Велик Шампион по тенис на дипломатически кортове и връщачите на топките му.

Преди време реши да нарисуваш „политкоректна“ карикатура, за да разобличиш едно фалшиво възмущение от предишна своя творба. Сега, ако тръгнеш да рисуваш „непротивоевропредседателска“ карикатура, каква ще бъде тя?

Помните ли една яка снимка на Брежнев и Живков, където Живков се е протегнал през масата, за да вземе огънче от цигарата с Брежнев. Или целувката между Брежнев и Хонекер, която почти копират Борисов и Юнкер. Това си беше тотално лицемерие, подмазвачество от чист вид. Нашият Премиер Слънце го е усвоил прилежно и има защо. Нали еврореките трябва да текат ким нашия водосборен басейн и да напояват обилно любовта между Властта, Правосъдието и Пропагандата. Та това е политкоректната целувка с пускане на език. За нас остават догадките докъде стига този език и надеждата, че поне езикът е езоповски.

Използваните в материала катикатури са на Чавдар Николов, Христо Комарницки и Алла и Чавдар Георгиеви. 

SHARE