SHARE

Карикатура на Чавдар Николов публикувано от TerminalNO е от номинирана заедно с още 15 карикатури на световно признати артисти.

Вижте 16 -те карикатури тук: 

16 са финалистите на номинацията за Европейската награда за карикатура за 2021 г. Сред тях е и Чавдар Николов с карикатурата си за ТерминалНО „Гащите на Навални“. Творбите са избрани от жури от общо 287 предложения, изпратени от карикатуристи от 28 държави. Тези карикатури разказват историята на изминалата година, варираща от пандемията на коронавирус и президентските избори в САЩ, до Брекзит, миграции и последната атака на Беларус срещу журналисти.

„Карикатуристите са„ застрашен вид “: те все повече се сблъскват със съпротива, заплахи и понякога дори с цензура. Тяхното пространство става все по-ограничено, както в буквалното „ефирно време“, така и в темите, които те засягат. Това важи и за карикатуристите тук в Европа. „, споделя Томас ван Неербос, директор на Европейската награда за преса, която връчва Европейската награда за карикатура.

Европейската награда за карикатура е основана от Европейската награда за преса и студио Europa Maastricht през 2019 г. – годината, в която New York Times реши да спре изцяло да пуска ежедневните си политически карикатури. И двете организации имат за цел да награждават смелостта и качеството в областта на карикатурата, като насърчат карикатуристите да продължат своята основна задача, която е от решаващо значение за здраво демократично общество – както в рамките на Европа, така и извън нея.

„В тези безпрецедентни времена на поляризация все повече липсва разбиране за перспективата на другия и добре обоснован критически звук. Силата на политическите карикатури е да предложи отвор към истината на другия с ирония, хумор и острота.“, споделя Гони Вилемс, директор на Studio Europa Maastricht.

КОЙ е карикатуристът, спечелил престижната награда, както и КОИ са двамата финалисти ще бъде разкрито през септември.

Източник „Studio Europa Maastricht“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.