SHARE

Коалиционните преговори в Германия са пред своя финиш. Двамата лидери – канцлерът Меркел и лидерът на социалдемократите Шулц – дори си наложиха краен срок до изминалата неделя, който не бе спазен, но и двамата са оптимисти, че преговорите ще имат успешен финал. Дори такъв е възможен още днес.

След като предварителните преговори приключиха в началото на годината и конгрес на социалдемократите одобри на принципно ниво голямата коалиция с християндемократите на Меркел, то сега се уточняват детайлите.

И именно в детайлите е проблемът за социалдемократите – които искат сериозни отстъпки по отношение на здравеопазването и трудовите закони. Все пак те трябва да оправдаят защо отново влизат в „голяма коалиция“, при положение че тя им носи сериозни изборни загуби.

Също окончателното коалиционно споразумение ще бъде гласувано от всички членове на социалдемократическата партия – факт, който стимулира преговарящите да предлагат „бонуси“ за този електорат.

И за това, макар много други въпроси да са приключени – като нови инвестиции в цифровизацията, то остават традиционните социални сфери.

Социалдемократите например искат да премахнат стимулите за лекарите да преглеждат с предимство пациентите с частна застраховка, както и за компаниите да е по-трудно да наемат временна работна ръка, съобщава Politico.

Политики, които едва ли ще застрашат окончателното подписване на коалиционното споразумение, каквото и решение да се постигне.

След като политиките бъдат решени, на Меркел и Шулц ще им остане задачата да разпределят министерските кресла между двете партии (и също сестринската на ХДС партия в Бавария). А след това и окончателното одобрение на споразумението от членовете на социалдемократите.

Остава и въпросът с „Европа“ – залегнала на първо място в предварителното споразумение и темата, която най-живо интересува международните наблюдатели.

Надеждите са, че с Меркел и силно проевропейския Шулц, в комбинация с френския президент Еманюел Макрон – ще има огромни промени в начина на управление на Европейския съюз и еврозоната.

„Ново начало за Европа“ бе озаглавена първата глава на предварителното коалиционно споразумение, но засега то е посветено повече на реторика, отколкото на позиции по водещите идеи за развитието на ЕС – бюджет за еврозоната, европейска отбрана, един президент, финансов министър и т.н.

Макар да се очакват повече детайли – едва ли в коалиционното споразумение ще бъде заложена рамката на бъдещето на Европа – особено предвид факта, че само преди няколко дни Ангела Меркел обеща на френския президент да разработят пътна карта за реформите в ЕС заедно.

Ако всичко се развие по план, до Великден Германия би следвало да има нова „голяма коалиция“ – трета за Ангела Меркел.

 

 

 

SHARE