SHARE

Идват светлите празници и дните, в които се посвещаваме на най-близките си, стоейки до семейното огнище. Трудностите от годината и отчаянието и болката отстъпват пред приказните моменти и топлината.

По този повод споделяме разказа на Sports Management Bulgaria за откритият „Център на надеждата“, който ще промени живота на мнозина. 

Спортни дейности, изграждащи личностни качества, сугестопедично обучение по български и английски език и математика, възпитаващо истинско човеколюбие, виенски валс в междучасията и арт занимания, реализирани с широка усмивка и вдъхновение, са в основата на невъобразимото израстване в знанията и в поведението на десетки деца от столичния квартал „Факултета”.

Чудесата се случват в „Център на надеждата”, който беше открит с официално тържество в началото на тази седмица. Деца от професионалната гимназия по текстил и кожени изделия представиха ромски фолклор и стихотворения на Васил Чапразов, Мануш Романов и други ромски автори, както и кратка театрална постановка, посветена на легендата за цар Баба и царица Дай, както и много песни и танци. 

„Изкуството облагородява”, сподели актрисата Наталия Цекова, която в края на тържеството зарадва публиката с откъс от моноспектакъла си „Цигански колела”. Именно тя е художествен ръководител и на театралната постановка, с която децата откриха събитието. Актрисата поясни, че целта на заниманията й с децата не е непременно да ги превърне в артисти, а да им помогне да добият увереност, да разшири светогледа им и да подхрани обичта им към изкуството. „Ромската тема за мен е важна, защото съм ромка”, каза Наталия Цекова и допълни, че покрай забавлението в разучаването на нови текстове винаги се старае да предава житейски уроци на децата, като например да им напомни да стоят далеч от вредни навици и поведение.

Успешното им сътрудничество се базира на доверие и приятелство, видя се и на детското тържество, с което бе открит „Център на надеждата”.

Наталия поощряваше с широка усмивка децата при всяка тяхна следваща изява, а след като самата тя представи откъс от „Цигански колела”, последваха радостни възгласи и викове: „Още!”.

Поучителни и много вдъхновяващи са и заниманията с педагозите от центъра. Благодарение на подхода и усилията им децата не само учат с желание и бързина, а вече и сами се коригират. Така например само преди няколко дни те съвсем самостоятелно съставили списък от правила за правилно и грешно поведение на обществено място.

Задачата била поставена покрай предстоящото им посещение в Софийската опера и балет, където с възхищение изгледали балетното представление „Лешникотрошачката“. „Те са като всички деца. Важното е да имат правилния ролеви модел”, коментираха гостите в края на официалната част на детското тържество в „Център на надеждата”. А сред тях бяха госпожа Теодора Филева, старши експерт в дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” в Столичната община, както и представители на бизнеса и много приятели на „Център на надеждата”.

Празникът продължи с торта и много танци, в които се включиха и малки, и големи. А в паузите гостите имаха възможност да разгледат коледните картички, изработени от децата, техни рисунки, апликации и произведения от пластилин, с които е украсен „Център на надеждата”. Чрез тях се допълва неформалната, приветлива с цветовете и подредбата си обстановка, която е част от сугестопедичния метод, по който се провеждат заниманията.

„Център на надеждата” е център за активно включване чрез спортна реинтеграция и е изграден по процедура „Активно включване” по проект „Иновативни форми за активно включване на социално уязвими групи”.

Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд. В центъра работим с дечица от квартал „Факултета”, като чрез спортни и образователни занимания по метода на сугестопедията се опитваме да им помогнем да наваксат това, което не са успели да научат в училище”, сподели Виктор Кирков, изпълнителен директор на компанията „Спортс Мениджмънт България”, която създава „Център на надеждата”.

Фирмата ръководи и друг популярен проект – „Отбор на надеждата”, който от години дава възможност за промяна на стотици младежи от социално рискови групи чрез футболни тренировки и участие на световни първенства по стрийт футбол за бездомни хора.

Проектът постига 100% успеваемост при социалната интеграция на националните състезатели от последните 6 години, в които „Спортс Мениджмънт България“ е партньор на шотландската фондация Homeless World Cup.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.