SHARE

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров е на посещение в Москва, където ще обсъжда тероризма и ще черпи опит от своя руски колега, Юрий Чайка. Посещението е част от двегодишна програма за сътрудничество между Русия и България.

Ще кажете, че като държава от Европейския съюз и НАТО България би трябвало да черпи опит от съдебната власт на своите европейски и трансатлантически партньори, доказали независимостта и ефективността на съдебната си система. Или поне от държави, които не арестуват деца за рецитиране на Хамлет и не забраняват сатиричното изобразяване на политически личности (разбира се, примерите са в сферата на елементарните жестокости, за да не си разваляме настроението).

Но ако погледнем на ситуацията безпристрастно и логично, Юрий Чайка безспорно има не само повече допирни точки със Сотир Цацаров, но и много повече опит в сферите, в които Цацаров оперира.

#Кои са фамилията Чайка

Още през 2015 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални разказа историята на фамилията Чайка. Юрий Чайка се обявява строго против чуждестранното (тоест западно) влияние в Русия. Същевременно неговият син и директните подчинени на главния прокурор инвестират милиарди евро в бизнеси по целия свят. В продължение на 15 години Артьом Чайка, син на Юрий Чайка, в съдружие със служители на прокуратурата установява контрол над ключови активи в множество руски региони. Днес той е милионер, а в Европа е считан за руски олигарх и инвеститор.

Мрежата около Артьом Чайка е огромна – тя се простира от връзките му със съдружници на краснодарската мафия, отговорна за масови убийства и изнасилвания в 20-годишен период след падането на СССР; през инвестиции в луксозни хотели в Гърция – собственост на сина на главния прокурор и на съпругата на зам. главния прокурор на Русия, както и техните лични вили на гръцкото Средиземноморие.

Нещо повече – синът на главния прокуор има швейцарско гражданство, а в Швейцария той има два адреса, един “скромен”, на който той дори не е собственик, но служи за постоянен адрес, и един “истински”, на който се намира вила за 3 милиона щатски долара. Под крилото на баща си той натрупва богатство чрез съмнителни сделки с различни компании, повече за които може да разберете подробно и с документални доказателства – тук (руски).

Опитът на главния прокурор 

С оглед на проблемите, които Сотир Цацаров среща в България, е напълно разбираемо той да търси пример в лицето на Юрий Чайка и Кремъл. След развихрилия се скандал относно защо в една европейска демокрация главният прокурор си позволява да привиква бизнесмени на нерегламентирани срещи, казуса с агнешките главички и Лозан Панов, аферата „Яневагейт“ и още безброй други напълно разбираемо е Цацаров да отиде в Москва. Там такива проблеми няма за разлика от например Франция, където в момента текат разследвания за финансови измами на двама бивши кандидат-президенти с дългогодишна политическа кариера.

Сотир Цацаров ще донесе ценния опит на Чайка, що се отнася до сферите на влияние, в които главният прокурор упражнява своята власт. Нещо повече – той ще успее да упражни опита, натрупан от визитите си в Казахстан и Виетнам. Сред подобни стожери в борбата за демокрация Москва беше следващата логична стъпка.

Пресечните точки между българската съдебна система и нейният руски еквивалент са много повече, отколкото с който и да е западен, било то и румънски, модел. Но е факт, че българските олигарси, тоест политици, трябва да изпълнят поне още няколко двегодишни проекта за сътрудничество с Русия, за да се доближат до величието на руската демокрация.

А дотогава ние ще се питаме реторично #Кой, а подобни събития въобще няма да изглеждат като нещо необикновено. Защото те се превърнаха в част от нашата култура.

Колаж: вдъхновен от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )