SHARE

Промените в ЗСВ все пак бяха приети, почти както бяха и замислени – на тъмно, без дебати, „на спринт“ при раздаден на депутатиете доклад за второ четене половин час преди началото на гласуването. Ето едно от малкото изказвания в този смисъл:

„На заключителната разпоредба е времето да кажем, че този закон, начинът, по който беше внесен, обсъждан и днес приеман, съсредоточи в себе си всичко, което законодателната техника не трябва да бъде – внесен отникъде, предизвикал обществен скандал, оттеглен в последния момент основен текст от него.

И накрая внесен в зала в нарушение на най-елементарния срок, който може да позволи на депутатите да се запознаят с това, което ще гласуват. И това по темата, по която всички декларирахме, че ще работим – за правосъдната ни система. Това беше едно силово упражнение, едно налагане на един закон и БСП не гласува „за“ нито един текст“, каза Крум Зарков от левицата.

Депутатите от ГЕРБ отстъпиха пред външните съвети от партньорите ни от ЕС и становището на международната съдийска организация, както и пред обеществения натиск и оттеглиха едно от най – скандалните предложения – това за забраната за външно финансиране на магистратските организации. Но може би това е била само „тоягата зъд ъгъла“, след ритуалното прибиране на която приеха трите други скандални предложения без дебат.

Да обобщим:

Висшият съдебен съвет се капсулира окончателно, като в новия негов орган – съвет за партньорство – се ограничава силно броят на представените съсловни матистратски организации, поставяйки изискване за членство на организации с поне 5% от общия брой на съдиите и прокурорите за представителност. Така ще бъдат елиминирани в близко бъдеще от участие неудобните в лицето най-вече на ССБ, а съветът ще бъде напълнен с креатурни и послушни организации от наши повишени и „наградени“ хора, които да свирят в общия оркестър на статуквото.

Второ – забранява се на практика почти всяка дъпълнителна дейност и доход на магистратите извън преподавателската (дори и от наеми на собствен имот?!), като така всички остават на една заплата и особено тези от тях на по-ниските нива (особено командированите) ще бъдат поставени в трудно материално положение и може би целта е да станат по – зависими от външни на системата фактори.

Трето – магистрат може да бъде отстранен от длъжност при евентуално повдигане на обвинение за всяко тежко умишлено престъпление от общ характер, а така се дава абсолютна възможност на прокуратурата при образуване на досъдебно производство да отстранява неудобни съдии и прокурори от постовете им. Съчетано с фактическото влияние на главния прокурор във ВСС и създаването на практика на извънреден трибунал за корпуционни престъпления в лицето на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, то на практика никой магистрат не може да се чувства сигурен нито за поста си, нито за заплатата си, нито за сигурността и бъдещето си.

А това означава само едно – съдебната система минава окончателно под тоталния и почти едноличен контрол на главния прокурор, а това означава крах на нейната независимост и подмяна на правосъдието с правообслужване на определени лица.

А депутатите, които днес мълчаливо и безропотно гласуваха, добре знаят, че може да са сред нейните първи жертви. И суджукът стряска техните сънища и явно ръководи и техните действия?! Обществен интерес – много молим, няма такова нещо, има олигархия на власт!

Тесктът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.