SHARE

Навярно си мислите, че българската прокуратура се стреми по всякакъв начин да се легитимира пред Европа като надежден и борещ се с корупцията партньор, с което да докаже, че е крайно време да спре евромониторингът над съдебната система и България да бъде приета в Шенген и еврозоната.

Не. Наместо това Цацаров е поканил и ще приеме в страната ни негов колега, замесен в корупционни скандали и нарушаващ човешките права, както и заподозрян в разследването на САЩ за сътрудничество между Русия и кампанията на Тръмп.

Руският главен прокурор Юрий Чайка пристига в понеделник в България на тридневно посещение по покана на Сотир Цацаров, научи „Терминал 3“ от свои източници. 

Освен че Чайка е известен като инквизитора на Кремъл, гонещ опозицията и враговете на Путиновия режим, то това далеч не е най-скандалното, с което той може да подрони имиджа на България.

Юрий Чайка е основен заподозрян в разследванеto за намесата на Русия в американските избори. 

Само преди месеци стана известна срещата на сина, зетя и началника на кампанията на Доналд Тръмп с руския адвокат Наталия Веселницкая, която е предложила на тримата компрометираща информация срещу опонента на Тръмп в президентската надпревара Хилъри Клинтън. Основен заподозрян за източник на компромата е не друг, а руският главен прокурор Юрий Чайка.

Водещият разследването срещу американския президент прокурор Робърт Мълър навярно би си мечтал да може да поговори с Чайка за тези събития. Уви, такава привилегия ще бъде оказана единствено на Сотир Цацаров. И това не е първата им среща – това дори не е първата им среща тази година.

Още през май 2017 г. Цацаров беше на посещение в Москва, където да обмени опит с Юрий Чайка. Посещението бе част от подписано през 2015 г. споразумение за сътрудничество между двете прокуратури.

Българската и руската прокуратура са подписали споразумение за сътрудничество година след като Путин анексира Крим и на страната ѝ бяха наложени санкции от западния свят.

Явно опитът, който могат да обменят Юрий Чайка и Сотир Цацаров, струва повече от приемането на правилните действия.

Кой е Юрий Чайка?

Още през 2015 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални ракзрива как Юрий и синът му Артьом инвестират милиарди евро (това не е заплатата на главен прокурор по принцип) в различни авоари.

В продължение на 15 години Артьом Чайка, син на Юрий Чайка, в съдружие със служители на прокуратурата установява контрол над ключови активи в множество руски региони. Днес той е милионер, а в Европа е считан за руски олигарх и инвеститор.

Мрежата около Артьом Чайка е огромна – тя се простира от връзките му със съдружници на краснодарската мафия, отговорна за масови убийства и изнасилвания в 20-годишен период след падането на СССР; през инвестиции в луксозни хотели в Гърция – собственост на сина на главния прокурор и на съпругата на зам. главния прокурор на Русия, както и техните лични вили на гръцкото Средиземноморие.

Нещо повече – синът на главния прокуор има швейцарско гражданство, а в Швейцария той има два адреса, един “скромен”, на който той дори не е собственик, но служи за постоянен адрес, и един “истински”, на който се намира вила за 3 милиона щатски долара. Под крилото на баща си той натрупва богатство чрез съмнителни сделки с различни компании, повече за които може да разберете подробно и с документални доказателства – тук (руски).

Очевидно е, че Сотир Цацаров има какво да научи от своя евразийски колега. Както по отношение на компромати, така и намеса в делата на една държава, корупционни схеми и натиск над опозицията. Също така по своята структура българското държавно обвинение единствено от европейските страни е запазило стария съветски модел на абсолютна власт на главния прокурор – модел, който е наследен и в Русия и днес е олицетворяван от Юрий Чайка.

Факт е, че това посещение се случва в момента, в който нашумя казусът „Магнитски“ в контекста на ситуацията около скандално известния банкер Цветан Василев. Да припомним, че според Центъра за глобално ангажиране на бившия губернатор Бил Ричардсън, заел се със случая „Василев“, и главният прокурор носи отговорност по закона „Магнитски“. На това Цацаров отговори, че е нищо повече от опит за ПР.

Страната, която само преди дни прие доклад, че “действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа“, утре ще приеме основен заподозрян в разследване за намесата на Русия в американските избори.

Страната, която днес провежда избори за нов Висш съдебен съвет и избира нов председател на Върховния административен съд, в която пореден съдия – председателят на СГС Калоян Топалов – подаде оставка, приема главен прокурор, символ на корупцията и нарушаването на закона.

Страната на главния прокурор, който от костинбродската афера, през отказа да разследва Пеевски, изчезналото тефтерче на Златанов, блокирането на съдебната реформа и катастрофалното разследване за КТБ до днешното му приемане на Юрий Чайка показва, че с нищо не иска България да е европейска държава с върховенство на правото, а една евразийска провинция с върховенство на статуквото.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.