SHARE

В средата на миналата седмица е установена липса на болтове на джантите на друг служебен автомобил на НСО, ползван от член на Конституционния съд. Инцидентът е заметен под килима от ръководството на НСО, както щеше да се случи и с този с автомобила на Лозан Панов. Ако той не беше съобщил за него на срещата си с Радев, обществото нямаше никога да разбере за “ефективните действия” на службата по осигуряването на охраняемите лица. Може да се очаква, че и в този втори инцидент ръководството на НСО ще се надява на подходящо отношение от страна на главния прокурор, разбира се, при изпълнение на неговите разпореждания.

Как Цацаров има пряко отношение към болтовете? Чрез НСО, което той, изглежда, е взел на лично управление. Ето една хронология на верига от събития, която е красноречива.

На 5 юни тази година Сметната палата приключва финансовия одит на Бюрото за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Бюрото по защита е самостоятелна организационна структура при главния прокурор на републиката. Съгласно Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, главният прокурор назначава директора на Бюрото по защита. От 16 юни 2014 г. негов директор е Калин Иванов, след като на 30 май 2014 г. е освободен с указ на президента Плевнелиев от длъжността зам.-началник на НСО.

На 7 юни 2017 г. Софийската военноокръжна прокуратура започва проверка по случая с липсващите болтове от служебния автомобил на председателя на ВКС Лозан Панов. Снемат се обяснения на длъжностни лица, включително началника на НСО, изземват се данни за автомобила, включително и за техническия му преглед.

На 9 юни, пак тази година, главният прокурор Цацаров разпорежда на началника на НСО, ген.-лейтенант Ангел Антонов, да възстанови на служба и назначи на подходяща длъжност Калин Иванов. Под подходяща длъжност се разбира началник на отдел в НСО. Наши източници подсказват, че желанието на Иванов е да стане началник на отдела, отговарящ за охраната на министър-председателя и сградата на Министерски съвет. Ангел Антонов приема без възражения разпореждането на Цацаров. И това не е случайно.

На 19 юни 2017 г. Софийската военноокръжна прокуратура издава постановление (и дори го публикува!), в което се посочва, че няма никакви данни за умишлено повреждане на лекия автомобил от трети лица и остават две вероятности за повредата – предизвикано от неравностите по пътя саморазвиване на болтовете (с ниска степен на вероятност) или нарочно развиване на болтовете от страна на водача на автомобила и служител на НСО (за което също няма достатъчно данни).

Резултатите от финансовия одит на Бюрото за защита на свидетели ще останат удобно скрити за обществеността заради Закона защита на класифицираната информация. Но желанието на Цацаров да освободи директора му Калин Иванов след този одит предполага, че са констатирани факти, които са го изненадали неприятно. Но не чак дотам, че да не се погрижи за бъдещата му кариера, като го върне на подходяща позиция в НСО. За да бъде назначен отново на служба Калин Иванов, обаче, трябва да се яви и спечели обявен за длъжността конкурс, защото вече се третира като външен за системата. Предстои да видим, дали и кога това ще се случи.

Самият Калин Иванов е един от личните охранители на премиера Борисов по време на първия му мандат. Тогава двамата изграждат отношения, гарантиращи възход в кариерата на Иванов. От май 2012 г. последният изпълнява длъжността зам.-началник на НСО, а от април 2013 г. е и титуляр. Изборът му за директор на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор през юни 2014 показва, че е развивал близки отношения не само с Борисов. Показателен е и за близостта в отношенията Борисов-Цацаров.

Тази хронология и верига от събития и взаимовръзки показват също по недвусмислен начин, че разпорежданията на главния прокурор се изпълняват безпрекословно в НСО от формалния началник на службата.

В състояние ли е НСО с този началник да изпълнява основните си функции и задачи? След инцидента с автомобила на Лозан Панов, а и последван от подобен инцидент с автомобил на конституционен съдия? Предстои да разберем. А идва председателство на Съвета на ЕС и посещения на държавните ръководители на страните членки след 6 месеца. В НСО се шегуват, че най-доброто решение относно болтовете на джантите на служебните автомобили е тяхното заваряване с електрожен.

От друга страна, Ангел Антонов се справя отлично с удовлетворяване на всички най-важни нужди на хората, от които пряко зависи служебния му пост – в това число осигуряването на охраната на застрашената Първа Деси, осигуряване на специализиран траспорт, когато е необходимо за Първата Тъща. Едно нещо не става ясно от споделеното от Първата Деси във Facebook – с чия охрана е заведен на ветеринар Първият Чарли…

Снимка: Novini.bg

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.