SHARE

Мръсният въздух значително повишава риска от раждане на дете с тегло под нормата и последващи проблеми със здравето, сочи ново изследване на учени от няколко британски университета, публикувано в Британския медицински журнал (BMJ) и цитирано от Guardian. Въпреки че проучването е проведено в Лондон, изводите от него са валидни за милиони жени по света. Значителен е броят на градовете, които са много по-замърсени от британската столица, а последиците могат да се окажат катастрофални.

В изследването са включени всички живородени деца в областта на Лондон за период от 4 години – общо над 540 000 бебета. Установено е, че има силна зависимост между замърсяването, на което е била изложена на майката по време на бременността, и раждането на дете с тегло под нормата (под 2,5 кг – бел. ред.). Учените изчисляват, че рискът от раждане на дете под 2,5 кг се увеличава с 15% за всеки 5 микрограма замърсяване с фини прахови частици на кубичен метър въздух (µg/m3).

Медицината е категорична, че нормалното тегло при новороденото е от изключителната важност за неговото по-нататъшно развитие. Децата под нормата са изложени на повишен риск от диабет, сърдечно-съдови и други хронични заболявания през целия си по-нататъшен живот. Канадско проучване пък показва, че новородените, които са с тегло под нормата, в по-нататъшния си живот страдат по-често от фобии и депресия.

“Няма установени начини за жените в големите градове да избегнат хроничното излагане на замърсен въздух по време на бременност, което налага спешни мерки от страна на правителствата по целия свят, за да се намали замърсяването”, коментира Мирей Толедано от Имперския колеж в Лондон, ръководител на новото проучване.

Публикуваното в BMJ ново изследване е базирано на наблюдения, затова не може да докаже причинно-следствена връзка между замърсяването на въздуха и ниското тегло при новородените, но според Толедано корелацията е наистина силна. Това е най-голямото подобно проучване досега във Обединеното кралство, а връзката се засилва от серия предишни разработки от други региони, чиито резултати са сходни с настоящите.

Дишат ли децата по света мръсен въздух?

Според данните от проучването жителките на Лондон, които очакват дете, са изложени на замърсяване с ФПЧ с концентрация от средно 14µg/m3 на частици с диаметър под 2,5 микрона и 23 μg/m3 на частици с диаметър под 10 микрона (много под законовите норми на Острова, но все пак с 5µg/m3 повече от препоръките на СЗО).

В глобален мащаб 2 милиарда деца – или 90% от всички деца по света – са изложени на въздух, чието замърсяване надвишава препоръките на Световната здравна организация. Според наскоро публикуван доклад на УНИЦЕФ 17 млн. бебета на възраст до 1 година живеят в региони, в които замърсяването на въздуха надвишава 6 пъти световните стандарти. 12 милиона от тях се намират в страни в Южна Азия, но и в България качеството на въздуха е не по-малко опасно за здравето.

“Замърсяването оказва влияние не само белите дробове на бебета, а може да нанесе трайни мозъчни увреждания и да повлияе на бъдещето на децата. Никое общество не може да си позволи да игнорира замърсяването”, смята Антъни Лейк, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

По-рано тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди България заради системното и постоянното надхвърляне на дневните и годишните норми на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10). Страната ни е втора в класацията по “смъртоносен” въздух в Европа, а замърсяването на въздуха надвишава многократно стойностите, регистрирани в Лондон.

Ще го напишем за пореден път – случва се заради отоплението с твърдо гориво и липсата на ефективни мерки за облекчаване на трафика и намаляване на броя автомобили в пикови часове. Всичко това е видимо и върху новата интерактивна карта за въздуха на Европа, която дава възможност за съпоставяне в реално време на качеството на въздуха в София и други български градове с населени места по целия континент.

Състоянието на въздуха в Европа в момента според Berkley Earth:

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.