SHARE

Подкрепата за втори референдум за Европейския съюз расте в Британия на фона на спадащ оптимизъм за бъдещето на Обединеното кралство извън ЕС, сочи проучване на Greenberg Quinlan Rosner Research (GQRR) поръчано от POLITICO.

Малко над половината от допитаните заявяват, че биха подкрепили втори референдум, като най-желаният въпрос е дали да бъде приета сделката, която правителството договаря с Брюксел, или да остане страната в ЕС. 34% от допитаните подкрепят този сценарий, което е покачване с 28 пункта в сравнение с март 2017 г., показват данните на проучването.

За разлика от промяната в общественото мнение либералдемократите остават да бъдат единствената партия, подкрепяща втори референдум, като резултатът им на последните избори (12 от 650 места) не им дава голяма възможност за натиск в тази насока.

Лейбъристката партия официално прие позиция за напускане на ЕС, но оставане в единния пазар, но последните изказвания на лидера Джеръми Корбин повдигат съмнение доколко левицата е категорична в тази си политика.

Днес кметът на Лондон Садик Хан призова за провеждането на втори референдум за Брекзит.

Сепаратистите от Шотландската национална партия, която е трета по големина в парламента (и първа в Шотландия), официално не са обявили, че искат втори референдум за ЕС, но лидерът им Никола Стърджън е склонна да обмисли идеята и партията е категорично проевропейска (Шотландия гласува за оставане в ЕС на референдума през 2015 г.).

Около 39% от допитаните са против идеята за втори референдум, като 7% също така искат референдум за „твърд Брекзит“, в който второто допитване да бъде дали да бъде приета сделката с Брюксел, или страната да напусне без никакви договорености през 2019 г.

Интересното е, че макар мнозинство сред обществото да иска втори референдум за оставане в ЕС, то ако страната все пак напусне съюза, то британците не са съгласни да останат под юрисдикцията на Съда на Европейския съюз (което означава, че не искат да останат и в единния пазар).

Преобладава желанието между Ирландия и Северна Ирландия да се запази безграничното преминаване както досега и мнозинството британци не смятат за приемливо да си изплатят задълженията към ЕС, след като напуснат съюза.

Цялото проучване можете да видите на английски на сайта на POLITICO тук. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.