SHARE

Днес се проведе среща между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и  премиера Борисов, на която присъстваха и министрите Екатерина Захариева и Цецка Цачева.

От тази среща стана ясно едно – правителството няма намерение да провежда същносттна съдебна реформа, а скандалът със срещата на Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев, на която главният прокурор му е оказвал натиск, е тривиална тема за българския премиер.

В дълбочина съдебната реформа трябва да бъде направена – всяка мимикрия на реформа, съжалявам, води до неверие в правосъдието”, заяви Лозан Панов след срещата на пресконференция, на която медииите, близки до Делян Пеевски, се опитваха да го заглушат с подвиквания и крясъци. Премиерът Бойко Борисов не присъства на тази пресконференция, тъй като имал ангажимент в Хитрино. По-късно той заяви пред журналисти.

„Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието преди години и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система. И това го казах и на господин Панов.”

Нещо, което не е вярно, тъй като зад искането за отстраняване на Сотир Цацаров застанаха не просто “партии кърлежи”, по думите на премиера, но и редица магистрати, адвокати и огранизации в страната. След това допълни, че очевидно за него скандал около “ЦУМ-гейт” не съществува.

„Никой не поиска да се види с мен през тези 3 месеца и аз щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ“, каза той и след подсещане допълни “Шегичка!“.

От своя страна Лозан Панов бе категоричен, че трябва да се осъществи същностна и истинска реформа в съдебната система.

“За мен очевидно е, че темата с конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформата не може да се случи“ – обяви Панов след срещата.

„Дадох примери с различни казуси – „Костинброд“, подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, „ЦУМ-гейт“, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на тази отговорност“, визира той явно държавното обвинение.

“Ще продължавам да настоявам за среща с президента, ако наистина е загрижен за съдебната реформа. Нямам отговор от него по втората част от писмото ми – за иницииране на конституционни промени”, допълни Панов.

Но правителството разглежда нещата по друг начин:

“Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа.

Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов“, заяви външният министър и ръководител на съдебната реформа Екатерина Захариева.

Така изводът от тази среща между върха на съдебната и изпълнителната власт е прост. За едни в България трябва да се извършат същностни промени и да се разследват скандалите, уронващи престижа на съдебната власт.

За Борисов обаче нещата ще продължат да си вървят както са си. Стабилност.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.