SHARE

Целият запис чуйте тук

Подробностите:

Знаел ли е Борисов за злоупотреба с евросредства от страна на ректора на УНСС – скандално известният Стати Статев (негова е репликата към протестиращите студенти „Като не им харесва, да емигирират“)?

Сезирал ли е АДФИ, както се заканва в разпространения днес пореден запис с глас, който много много прилича на неговия?

Сезирал ли е прокуратурата за злоупотреба и нарушение с евросредства?

Ако не е, това престъпление ли е?

Има пореден изтекъл запис на телефонен разговор на премиера Бойко Борисов твърди се с председателя на Конституционния съд на Република България, Борис Велчев.

Този запис изглежда автентичен и бе разпространен в платформата soundcloud.com от Веселина Томова, собственик на сайта „Афера“.

В разговора лице, чийто глас много прилича на този на министър-председателя се обръща с „братиньо“ към Велчев.

По-скандалното е, че става ясно, че министър-председателят много добре знае, че увеличаването на разходите за нов учебен корпус на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), за което научихме от медиите през април 2019 г., включва извънредно перо. То касае … собствения хотел в Гърция на несменяемия ректор на УНСС, „професор“ Стати Статев, агент на бившата Държавна сигурност.

„4 милиона и половина станаха 16 милиона, щот треа да му простроиме и хотела.“, се чува с гласа, който прилича много на този на Борисов в записа.

Напомняме, че изграждането на новия учебен корпус на УНСС, за който става въпрос в телефонния разговор, се прави по обществена поръчка, в която финансирането е осигурено със средства от ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ.

Министерство на финансите e поело ангажимент през 2016 г. за осигуряване на съфинансиране за проекта. Вместо обещаните с писмо от финансовия министър 7.5 млн. лева, обаче, през 2019 исканията набъбват, тъй като междувременно проектът бил поскъпнал, а в сумата са включени и разходите за обзавеждане и оборудване.

Остава най-важният въпрос: Знае ли министър-председателят, че се злоупотребява с пари от еврофондове като същевременно не прави нищо по въпроса? Може би OLAF и шефът на Европейската прокуратура, Лаура Кьовеши ще поискат да проверят…

SHARE