SHARE

Още юли месец Волен Сидеров – един от лидерите на управляващата коалиция – заяви, че основна цел на българското председателство на Съвета на ЕС ще е отпадане на санкциите срещу Русия. 

Днес това бе потвърдено и от Бойко Борисов, който заяви в интервю за bTV, че по време българското председателство ще се опита да „усили Минския процес“ – т.е. конфликтът с Украйна да се отправи към приключване и „да говорим и за махане на санкциите“ срещу страната. Като за това вече той е говорил с гръцкия премиер Алексис Ципрас и „други колеги“.

Само дни след речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в която начерта бъдещето на Европейския съюз и заяви, че България трябва да бъде бързо приета в Шенген и да се начертае път за нейното приемане в еврозоната, ще решите, че това ще е основният въпрос към българския министър-председател.

Още повече че темата за България стана актуална и сред европейските столици, като множество държави членки изразиха подкрепа или неодобрение за това дали България е готова да задълбочи своята интеграция, особено предвид липсата и спорните резултати от съдебната реформа и граничния контрол.

Нито една от тези теми не присъства обаче в интервюто на Антон Хекимян с Бойко Борисов. Не бе споменато и посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка в България – който, освен че е известен с гоненията на опозицията и враговете на Путиновия режим, е и основен заподозрян в разследванетo за намесата на Русия в американските избори.

За сметка на това бяха нашироко обсъждани съдебни дела и следствена дейност, която няма нищо общо със задълженията на премиера.

Но в определен момент, най-накрая, премиерът бе попитан за доклада на Министерския съвет, признаващ хибридната война, която води Русия, за основна заплаха за България. Разбира се, въпросът бе зададен в контекста дали няма да е сконфузно да ни гостува руският президент на 3 март 2018 г. при такъв доклад.

Но да оставим притесненията на водещия, важно е, че премиерът заяви, че България има двойно отношение към Русия – от една страна, с нея сме готови да водим война, от друга – с нея имаме „прагматична дружба“.

„Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските ракети са насочени към България“, заяви Бойко Борисов, който призна, че е понесъл доста упреци от колегите си от НАТО за това, че отказа да приема натовски сили в Черно море.

„Тук е проблем, че и Турция е в южното крило на НАТО с нас, а в същото време с основните държави на НАТО тя е в най-тежък конфликт от много години насам. И за това ние много прагматично казваме „Пази, Боже, да стане война“. За това аз не допуснах и понесох доста упреци от колегите от НАТО за флотилията в Черно море. Казах „Окей, сухопътните операции – да, сухопътните учения – да, но в Черно море вкараме ли големите кораби военни, почнем ли с подводници да се движим, то ще заври накрая“.

Премиерът продължи, че „В същото време ние имаме голям интерес от руските туристи да посещават България. Вече две години президентът Путин си спазва уговорката, която имаме.

Газовият хъб „Балкан“ – европейският газов хъб, за да стане мощен, ни трябва и руска газ освен азерска, румънска, от нашите „Хан Аспарух“ и „Терес“.

С една дума, ние когато сме си в НАТО, си водим нашата стратегия и тя отчита своите заплахи, ако стане глобална, световна война на наша територия, имам предвид европейска.“

„В същото време си водим прагматичната дружба с Русия и аз и с Ципрас сега говорих, и с други догодина по време на нашето председателство, дай Боже, малко и Минският процес да се усили; ние трябва да говорим и за махане на санкциите. Но…“

В този момент Борисов бе прекъснат от водещия, тъй като той се сети за „една друга важна тема – войната по пътищата“, тъй като чул по новините сутринта за поредна жертва.

Така интервюто отново се върна към теми, по които е компетентен директор на МВР, а не министър-председателят.

След това разговорът завърши с изключително важния въпрос как се казва кучето, с което Борисов се е снимал във фейсбук. Отговорът бе ясен и категоричен: „Бъки“.

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat