SHARE

Текстът е препубликуван без съкращения от Bellingcat

• Неотдавна, сайтът Bellingcat и партньорите му разкриха, че таен отряд на ФСБ е следял руския опозиционер Алексей Навални по време на президентската му кампания през 2017 г. и в дните и месеците преди да бъде отровен през 2020 г. Същият отряд е следил и опозиционните политици Владимир Кара-Мурза и Дмитрий Биков в дните и месеците преди предполагаемите им отравяния.

• Данните за пътуваният също така показват, че членовете на това звено изглежда са проследявали поне трима други активисти, които по-късно загинаха при мистериозни обстоятелства.

• Според разследвания на Bellingcat отрядът е бил съставен от експерти по химически оръжия от Криминалистичния институт на ФСБ и служители от Дирекцията за защита на конституционния ред на Втора служба на ФСБ. Последното е описано от Министерството на финансите на САЩ като „управление на вътрешни политически заплахи от името на Кремъл“.

• Впоследствие, Bellingcat идентифицира важната роля, изиграна от офицера от ФСБ Валери Сухарев в операциите срещу Навални, Кара-Мурза и Дмитрий Биков. Данните от пътуванията показват, че той е следил Навални по време на президентската си кампания през 2017 г., Кара-Мурза непосредствено преди първото му очевидно отравяне и Биков в продължение на цяла година, преди да се разболее мистериозно със симптоми, съответстващи на тези, които изпитват Навални и Кара-Мурза.

• Изглежда, че Сухарев също е изиграл координираща роля в отравянето на Навални – размяна на над сто телефонни разговора с петима агенти на ФСБ, замесени в опита за убийство – включително с един от ръководителите на операцията – Станислав Макшаков.

Разследване на BellingcatThe Insider и BBC разкри, че в дните и месеците преди убийството му през 2015 г. руският опозиционен лидер Борис Немцов е бил следен от членове на същия отряд убийци, който впоследствие ще проследява Кара-Мурза, Биков и Навални.

Някога Немцов е човекът, за който мнозина смятат, че ще наследи Борис Елцин, докато Владимир Путин не е назначен за изпълняващ длъжността президент през декември 1999 г. Немцов става трън в очите на Кремъл през следващото десетилетие. Той се застъпва за международни санкции срещу политическото ръководство на Русия. Противопоставя се на анексирането на Крим и иска независимо разследване на свалянето на малайзийския пътнически самолет, пътуващ по полет № MH17 над Източна Украйна.

В годините непосредствено преди смъртта си, Немцов е един от най-яростните критици на Путин и е сред най-разпознаваемите в обществото.

В продължение на 10 месеца опозиционният лидер е следен от членове на Втора служба на ФСБ. Тези агенти спират да го следят едва едно пътуване преди екзекуцията му с огнестрелно оръжие в Москва на 27 февруари 2015 г.

Заур Дадаев, бивш чеченски офицер по сигурността, близък до чеченския управник Рамзан Кадиров, беше осъден за убийството от руски военен съд. Въпреки първоначалното самопризнание в досъдебното производство, за което впоследствие каза, че е направено с използване на принуда, Дадаев твърди, че той и петима други чеченци са следили Немцов в продължение на месеци, но не са извършили убийството. Руските правозащитници предполагат, че Дадаев е бил измъчван в следствения арест. Нито официалното разследване, нито съдебният процес установиха защо Немцов е бил убит, нито кой е поръчал убийството.

Точният мотив за това убийство остава загадка и до днес. Първоначално обвиняемият твърди, че чеченската група е извършила убийството като отмъщение срещу Немцов, подкрепящ френското сатирично списание Charlie Hebdo, което бе атакувано от ислямистки бойци. Този претекст се разпада, след като се установява, че заподозрените убийци са започнали да преследват Немцов, преди той да е направил каквито и да е изявления за Charlie Hebdo.

Много неща остават неясни. Но това, което сега може да се докаже, е, че много преди чеченската група да дойде в Москва, за да следи Немцов, той е бил наблюдаван в продължение на месеци от членове на тайно звено на ФСБ, което оттогава е замесено в отравянето на няколко опозиционни фигури.

Екипът на ФСБ следи Немцов при всичките му пътувания до регионитe в Русия между май 2014 г. и февруари 2015 г. Те следват подобен модел на проследяването и при другите жертви на отравяне: обикновено пристигат часове или ден преди Немцов и си тръгват малко преди или след него . Забележително е, че по време на последното пътуване от Москва до Ярославъл, където Немцов е член на местния градски съвет, служителите на ФСБ не го следят. Дни по-късно той е убит в Москва.

Тези нови разкрития повдигат и нови въпроси за обстоятелствата около смъртта на Борис Немцов, включително дали осъдените чеченци – в случай че наистина са били убийците – са действали независимо от апарата за сигурност на Русия. Появяват се и нови съмнения относно безпристрастността на официалното разследване. Голяма част от делото в прокуратурата се основава на сравнения на ДНК, извършени от Института по криминалистика. Това е същият отдел на ФСБ, който си сътрудничи със следящитеНемцов в операциите по отравяне срещу други опозиционери.

Бележка за методологията на Bellingcat

За пореден път нашето разследване използва данни за пътуване, телефонни записи и друга обществена информация за руски граждани, която може да се получи чрез черния пазар на Русия за данни или дейности в изтекли бази данни. Тази практика е известна като „пробив“ на руски език, което се превежда по същия начин на български език и се използва широко от разследващи журналисти, работодатели и власти, макар и за много различни цели.

Методологията следва модела, очертан в нашето разследване за отравянето на Навални, и е потвърден чрез кръстосана проверка с множество източници на данни. 

След като установихме съществуването на екип, който проследява Навални, трябваше само да анализираме старите данни за пътуването на същите тези оперативни служители на ФСБ, за да намерим съвпадения с други известни опити за отравяне или смърт поради мистериозни обстоятелства.

Тринадесет съвпадения

Данните от пътуванията, получени от Bellingcat, показват, че Немцов е бил проследенна 13 пъти от служителя на ФСБ Валери Сухарев, който във всеки случай е бил придружаван от втори оперативен служител на ФСБ. По време на първите две пътувания – и двете до Ярославъл – Сухарев придружен от Дмитрий Сухинин, наскоро разкрит оперативен служител на ФСБ, който има опит в химия и криптография. При следващите 10 припокриващи се пътувания — като се започне от двупосоченото пътуване до Новосибирск на 5 юли 2014 г. — Сухарев е придружен от Алексей Кривошчеков, друг известен агент на ФСБ, който впоследствие е замесен в операцията по отравяне на Алексей Навални.

Няма доказателства Сухарев, Кривошчеков или Сухинин да са замесени в убийството на Немцов. Методът, използван за убийството на Немцов – изстрели от огнестрелно оръжие (вероятно пистолет) – също се различава от начина на действие, използван по-късно от тези специалисти – офицери от ФСБ – използване на отрова за хора като Навални. Телефонните записи от този период вече не са достъпни и не можем да установим местонахождението на офицерите в деня на убийството, нито дали са били в комуникация с групата осъдени чеченци.

Прави впечатление обаче, че отрядът на ФСБ спира да следи Немцов на 17 февруари 2015 г., след непрекъсната серия от 13 пътувания. Немцов пътува до Ярославъл, май без никой да го следи на 21 и 22 февруари. Само една седмица по-късно той е застрелян.

Превключване от Немцов на Кара-Мурза

Мотивацията за непрекъснатото дългосрочно следене на Немцов от отряд, свързан с последващи опити за отравяния, но без очевиден план за отравянето му, не е ясна.

Изглежда неправдоподобно отрядът от трима оперативни служители от Дирекцията за защита на конституцията да има задачата просто да следи непрекъснато Немцов, тъй като такава цел вероятно би била постигната по-добре от по-голям брой служители на ФСБ, които да се редуват да наблюдават своя обект . Наблюдението от едни и същи служители за продължителен период би увеличило риска те да станат забележими и потенциално да бъдат открити от обекта на следене.

При разкрити по-рано операции по отравяне членовете на дирекцията започват да следят целта си, а по-късно към тях да се присъединят специалисти по химически оръжия от Института по криминалистика. Подобен подход би бил в съответствие с наличието на първоначална група, която установява рутинното придвижване на обекта по време на пътувания извън Москва, преди да се присъединят техни колеги с опит в използването на химически оръжия. Отсъствието на експерти по химически оръжия от Института по криминалистика по време на някоя от обиколките на Немцов може да подсказва, че намерението никога не е било той да бъде отровен или че ежедневието му, установено по време на обиколките, е неподходящо за такава операция.

Прави впечатление, че по време на първите две пътувания – и двете през май 2014 г. – един от оперативните служители на ФСБ, Дмитрий Сухинин, е експерт на ФСБ по криптография и информационни технологии. При разследването на отравянето на Навални Bellingcat открива, че при поне две от пътуванията му – до Калининград през юли 2020 г. и Томск през август 2020 г. – охранителните камери са били деактивирани и поне в Калининград оборудване за наблюдение е било инсталирано в хотелската стая преди пристигането на Навални. Докато Немцов е наел апартамент в Ярославъл и не е известно дали е могъл да бъде наблюдаван.

Данните от пътуванията показват също, че когато отрядът на ФСБ спира да следи Немцов при пътуванията му от Москва, те веднага започват да следят протежето на Немцов – Владимир Кара-Мурза. Първият случай на следене на Кара-Мурза се случвана 25 февруари 2015 г., два дни преди убийството на Немцов.

И Немцов, и Кара-Мурза са откровени критици на руския президент и членове-основатели на обединена опозиционна инициатива, която се опитва да оспори едноличното управление на Путин.

Двамата са също така изявени поддръжници на Закона Магнитски, закон на САЩ, който позволява на страната да санкционира нарушителите на правата на човека в международен план и който първоначално се стреми да таргетира руски държавни служители, считани за отговорни за малтретирането и смъртта на подателя на сигнали,Сергей Магнитски.

Кара-Мурза първоначално ще бъде следен от членове на същата дирекция. Сред тях е Сухарев, към който по-късно се присъединява експерт по химически оръжия между 2015 и 2017 г. През този период Кара-Мурза ще да претърпи две спешни медицински състояния, като и двете го оставят в кома и със сериозно спиране на жизнените функции на много от органите му. Кара-Мурза подозира, че е бил отровен като отмъщение за политическата си дейност, след като руските власти отказват да започнат наказателно производство и в двата случая.

Два доклада от руски болници и три международни експертизи заключват, че инцидентите са причинени от интоксикация с неидентифицирано вещество. Точната причина и източник на отравянията остават мистерия и е публично известно, че Кара-Мурза е бил следен от членове на Криминалистическия институт и Втора служба на ФСБ, когато Bellingcat и партньори публикуват разследвания за случая през февруари 2021 г.

Сянката на Немцов

Пълните данни за движението на Немцов показват, че той е бил следен от Втора служба на ФСБ, предимно от Сухарев, между 19 май 2014 г. и 17 февруари 2015 г.

Немцов е следен от Сухарев, Кривощеков и Сухинин в периода май 2014 и февруари 2015

Датата на първото известно събитие е не след дълго, след като Немцов и Кара-Мурза стават активни в лобирането на правителството на САЩ да добави членове от вътрешния кръг на Владимир Путин към съществуващите списъци със санкции. Няколко нови имена са добавени през март 2014 г., само два месеца преди да започне преследването на Немцов.

Първият път, когато екипът на ФСБ, съставен от Сухарев и Сухинин, следи Немцов, ена 19 май 2014 г.

В 13,35 ч. на тази дата Немцов потегля от московската жп гара Ярославски и се отправякъм Ярославъл, на около 270 километра, където трябва да присъства на заседание в местния градски парламент. Сухарев и Сухинин го последват в друг влак, пристигнал точно 25 минути след Немцов.

Подобен модел на преследване се наблюдава през есента и зимата на 2014 г. Една съществена разлика обаче е, че при всички пътувания от началото на юли 2014 г. Сухарев пътува с другия оперативен агент на ФСБ – Алексей Кривошчеков – когато следи Немцов. От данните за резервациите, прегледани от Bellingcat, изглежда, че Сухарев е знаел предварително за плановете на Немцов. Той често пристига в града минути или часове преди Немцов.

Това е в съответствие с методите и способностите, които този екип на ФСБ би използвал, за да проследи фигури от опозицията през следващите години, както се наблюдава в други разследвания на Bellingcat – за отравянето на Навални и предполагаемите отравяния на Кара-Мурза и Биков.

Немцов предприема само един полет в периода, в който данните показват, че е бил следен от ФСБ: еднократно пътуване до Новосибирск през юли 2014 г. По този повод Сухарев също е придружен от Кривошчеков.

Големият интерес, който двамата агенти проявяват към полета на Немцов до Новосибирск, се подчертава от момента на резервациите.

Немцов резервира билетите си на 2 юли точно 10 минути след полунощ. И Сухарев, и Кривошчеков правят резервациите си само 10 минути по-късно – в 00:20, показват данните за пътуването.

Двамата агенти отлетат за Новосибирск в същия ден като Немцов, 4 юли, пристигайки няколко часа преди опозиционния политик. След това те напускат Новосибирск на 6 юли, един час преди Немцов да замине.

Немцов е в Новосибирск, за да представи доклад за корупцията в руския държавен енергиен гигант Газпром. Движенията на Сухарев и Кривошчеков в рамките на Новосибирск през тези два дни в момента не са известни.

Значимостта на сенките на Немцов

Валери Сухарев, известен още като Николай Горохов

Сухарев не е обикновен служител на ФСБ и присъствието му като „сянка на Немцов“ е трудно да се обясни като просто на вид политическо наблюдение, което може да се очаква в Русия и което Владимир Путин призна, че е използвано срещу Алексей Навални през 2020 г.

Въз основа на анализ на неговите модели на пътуване и общуване, Сухарев изглежда е най-високопоставеният офицер от ФСБ, участващ в проследяването на руски опозиционери, които впоследствие са били отровени или мистериозно болни със симптоми, подобни на отравяне през последните години.

Сухарев следи Владимир Кара-Мурза през 2015 г. и го наблюдава при пътуване до Казан само два дни преди първото му очевидно отравяне през май 2015 г.

След като приема самоличността си като „Николай Горохов“, той следи и Навални в повечето му пътувания за президентска кампания през 2017 г., следвайки опозиционния лидер до общо 18 дестинации в Русия. След това Сухарев използва същата самоличност за прикритие, за да следи Дмитрий Биков през 2018 и 2019 г. Биков изпада в кома, след като е отровен по време на едно от пътуванията си извън Москва през април 2019 г.

През двете седмици преди отравянето на Навални през август 2020 г. Сухарев прави десетки обаждания до служители на ФСБ, свързани с операцията. Сред тях са началникът на Технико-научната служба на ФСБ Владимир Богданов и заместник-шефът на Криминалистичния институт Станислав Макшаков. И Богданов, и Макшаков са свързани с отравянето на Алексей Навални и бяха санкционирани от властите на САЩ и Обединеното кралство.

Сухарев е бил водещият ФСБ-офицер, когато са следени и отровени водещи руски опозиционери

Той също така извиква трима оперативни служители, които летят заедно с Навални за Новосибирск и Томск или пътуват до Омск, за да унищожат доказателствата за „Новичок“, приложен срещу опозиционера. Тези служители са Иван Осипов, Алексей Александров и Константин Кудрявцев. Накрая Сухарев разменя над 40 обаждания и съобщения с Олег Таякин, който координира операциите по отравяне от Москва и си спечели международна слава, като затръшна входната си врата на Клариса Уорд (Clarissa Ward) от CNN, след като тя поиска отговор от него за операцията по отравяне на Навални през декември 2020 г.

В публични източници има доста оскъдна информация за Сухарев, като единственото споменаване в отворен източник за него е, че е имал право на специални държавни обезщетения в изтекла база данни за жилища в Москва през 2008 г., прегледана от Bellingcat. Специални държавни помощи обикновено се предоставят на наградените от специалните служби или военни офицери, както и на ветерани от войните на Русия в Чечения или Грузия.

Алексей Кривощеков

Кривошчеков също, изглежда, е част от Втората служба на ФСБ въз основа на множество съвместни резервации за пътуване с известни ни служители на този отдел. Неговият модел на телефонна комуникация предполага, че подобно на Сухарев, той също е бил в надзорна роля над оперативните служители от Института по криминалистика по време на операцията по отравяне срещу Алексей Навални през 2020 г. Например, през двете седмици преди съдбоносното пътуване на Навални до Новосибирск и Томск, където той ще бъде отровен, Кривошчеков прави 24 телефонни обаждания до Иван Осипов, един от оперативните работници, който — според нашите констатации и неволното признание на оперативния работник на ФСБ Константин Кудрявцев — е отговорен за прилагането на отровата върху дрехите на Навални. През същия период Кривошчеков е имал и 38 телефонни разговори със специалиста по химически оръжия Станислав Макшаков, който ръководи екипа по отравяне от Института по криминалистика. По-специално, той се обажда на Макшаков шест пъти през нощта на 19 срещу 20 август 2020 г. Именно през тази нощ отровата щеше да бъде приложена върху дрехите на Навални.

Сухинин, роден през 1975 г., е разкрит като интересен оперативен агент за първи път по време на това разследване. Неговото CV, съставено от архивирани (сега изтрити) публикации в профила му в социалните мрежи в Odnoklassniki (OK), показва, че след завършване на гимназия той учи в Московското военно училище „Суворов“ и след това завършва академията на ФСБ със специализация в криптографския институт на ФСБ. В активната в момента версия на своя OK профил той заменя това образование с Московския държавен лесотехнически институт.

Поради липсата на други исторически данни за пътуване или телефонни записи не е възможно да се припише Сухинин нито на Втора служба, нито на Института по криминалистика. Въпреки това, неговата специализация в криптографията предполага, че той може да е бил доведен по време на първите две пътувания, по-специално за разузнаване или техническо наблюдение. Това потенциално би било в съответствие с техническото наблюдение, разкрито срещу хора като Навални.

Нова информация, нови въпроси

Въпреки че няма преки доказателства, че Сухарев, Кривощеков и Сухинин са замесени или планирали убийството на Немцов, систематичният начин, по който той е бил следен от най-малко двама оперативни служители на ФСБ, свързани с други опити за убийство на опозиционери, преди да бъде застрелян, увеличава броя на новите въпроси. Те включват това, дали руските власти действително са обмисляли различни методи за убийството на Немцов и екипът на ФСБ е бил само една от тези опции, която в последния момент е била заменена с друга.

Като алтернатива, ако екипът на ФСБ е участвал в планирането и убийството на Немцов, можело ли е просто те да позиционират сега осъдените чеченци близо до опозиционния политик в седмиците и дните преди убийството, за да осигурят правдоподобни заподозрени и да отклонят подозренията далеч от себе си и службата си? Друг логичен въпрос е дали отрядът на ФСБ, който следи Немцов толкова усърдно в продължение на 10 месеца, би могъл да пропусне да забележи конкурентна чеченска следяща група в Москва, ако предположим, че не е знаел за тях.

Отделен набор от въпроси повдига ролята на Криминалистическия институт на ФСБ в разследването на убийството на Борис Немцов. Няколко членове на тази организация по-късно са замесени в отравянията и последвалите опити за прикриване на други противници на Кремъл като Навални. Но съдебномедицинският протокол, който твърди, че доказва съвпадението между Заур Дадаев, осъденият за убийството на Немцов, и ДНК следи, открити на местопрестъплението, е подписан от вече санкционирания бивш директор на Криминалистическия институт ген. Владимир Богданов.

Като цяло 45 от общо 55 криминалистични експертизи на убийството на Борис Немцов са извършени от Криминалистическия институт на ФСБ, сочат съдебните документи, прегледани от Bellingcat.

Това изглежда означава, че отделът на ФСБ, пряко участващ в опитите за убийства и следенето на няколко други опозиционни фигури, предоставя ключов доказателствен компонент за процеса на най-видното и шокиращо политическо убийство в най-новата история на Русия.

В отговор на резултатите от нашето разследване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: „Това няма и не може да има никакво отношение към руското правителство. Изглежда като още един фалшив слух.”

Опитите да се свържем с оперативните служители на ФСБ Сухарев, Кривошчеков и Сухинин бяха неуспешни и техните известни телефонни номера изглежда са прекъснати.

Това разследване е проведено от Bellingcat, The Insider и BBC. Христо Грозев е основен разследващ на Bellingcat, с приноси на Йордан Цалов и Роман Доброхотов.

SHARE