SHARE

Тереза Мей вчера държа лидерската си реч на ежегодната конференция на консерваторите. Изневиделица, точно когато тя правеше своя удар към антикапиталистическата реторика на опонента ѝ Джеръми Корбин, от първия ред се появи мъж, който ѝ връчи нейната декларация за напускане с думите „Борис ми каза да го направя”.

И така лидерската реч на Мей се превърна в катастрофа.

Някои се надяваха, че това е последният й шанс да покаже, че e водач.

За други смъртната ѝ присъда бе подписана още преди месец, когато Борис Джонсън се изправи срещу позицията ѝ за Brexit.

Трети, осъзнавайки заплахата от това преговорите за излизане от ЕС да пропаднат, а с тях и да настъпи тотален срив на британската икономика и правителството, искат да я задържат за премиер поне докато страната не напусне през 2019 г.

Така или иначе, това беше ключово събитие за Тереза Мей. Най-вече защото консерваторите трябваше да покажат единство в преговорната си позиция с ЕС и да се изправят срещу крайнолевия им опонент Джеръми Корбин, който изглежда като да е на косъм от властта.

Вместо това, за да е кошмарът безкраен:

Освен че ѝ бе връчена оставката, символично падна буква от надписа зад нея. Така наместо Building a country that works for everyone (Да изградим страна, която работи за всички) падна буквата F и стана „or everyone” (или всички).

И на всичкото отгоре Мей имаше кашлица, която на няколко пъти стана допълнителна причина за неприятно прекъсване на речта ѝ.

От началото на конференцията единствената тема в кулоарите бяха лидерските амбиции на Борис Джонсън. Не се знае дали той наистина има общо с човека прекъснал речта ѝ (който е известен комик), но поведението на външния ѝ министър е повече от брутално още преди това.

Още от началото на конференцията Джонсън продължи да ѝ противоречи за Brexit, а негови „приятели“ споделиха пред Times, че я нарича „съвременна робиня“ и че няма да се задържи повече от година на власт.

Картината се допълва с факта, че самата Тереза Мей унизително отказа да го уволни с оправданието, че не иска да е заобиколена с „yes man“, а всъщност се страхува, че уволнението му ще е първото топче за лидерска битка.

Джонсън вярва, по думите на негови “приятели”, споделени в британската преса, че има последен шанс да стане премиер, преди новото поколение да поеме юздите на партията. Това да унизи и по този начин унищожи Тереза Мей навярно изглежда като неговата печеливша стратегия.

В името на това той да е премиер Борис изправи страната си пред най-голямата криза в съвременната ѝ история. Първо поведе кампанията за напускане на Британия от ЕС, за да свали един премиер, а после разруши преговорните позиции на втори премиер, и то в момент, в който часовникът за Brexit тиктака, а той тласка страната си към все по-радикална позиция.

Може и той да не е печелившият накрая обаче, защото редица възмутени от поведението му депутати искат неговото уволнение и се кълнат, че ще сторят всичко възможно да не стане лидер на партията и премиер.

Но това не е аудиторията, която Джонсън омайва. Той иска да се хареса на екстремните депутати, готови да напуснат ЕС без никаква сделка още утре.

Според правилата на консерваторите при лидерска битка депутатите могат да издигнат двама кандидати, които впоследствие се явяват на избори пред членовете на партията. Изглежда, Джонсън иска да е кандидатът на радикалите.

Тереза Мей все още не си е тръгнала обаче. Макар да изглежда обречена и медиите да са категорични, че депутатите ѝ обсъждат дали тя не трябва да бъде сменена, то няколко причини навеждат по-умерените към това тя да остане:

1. Преговорите за Brexit продължават и всяка промяна може да струва скъпо на Британия – както време, така и позиции.

2. Част от консерваторите са бесни на Борис Джонсън и не съществува естествен наследник на премиерския престол.

3. Всички консерватори се страхуват, че ако не могат да се обединят зад следващия лидер, то ще последват предсрочни избори, на които може да дойде на власт Джеръми Корбин.

Но оставането на Мей започва да изглежда не по-малка заплаха за разцепление на партията, след като цялото ѝ обкръжение е наточило ножове за премиерското й място. Тя също така не постига особени успехи в преговорите за Brexit и с всеки изминал ден невъзможността ѝ да прокара идеи усилва шансовете на Джеръми Корбин за власт.

И да не забравяме, че изглежда нейният русоляв външен министър няма да спре с атаките и унижението срещу нея.

Борис Джонсън може да остане в историята като човека, който в името на личните си амбиции е сринал цяла страна, нейната валута и икономика. При това не веднъж, а няколко пъти. Комедия от грешки. Образ, достоен за пиеса на Шекспир, но, уви, изигран на живо.

Вижте също коментара на Никола Пенев за речта на лидера на опозицията от миналата седмица „Социалистическа Британия“.

Карикатура: Brian Adcock / The Independent

SHARE