SHARE

Тази неделя бяхме свидетели на 30-минутна антиевропейска пропаганда от ефира на БНТ, при която Волен Сидеров, без никакво съпротивление – а напротив, с тези, потвърдени и допълвани от водещия, разпространи всички световни конспирации и каза, че трябва да преразглеждаме членството си в ЕС и НАТО, тъй като Европа така или иначе вече е тръгнала към Русия. Но онези, които критикуват БНТ за това, че медията се превърна в трибуна и легитимира подобни лъжи и манипулации, следва да замълчат. Тъй като националната телевизия все още не е достигнала стандартите на някои страни.

Днес по севернокорейската телевизия (единствената) водещата с тържествен вой обяви, че страната притежава „най-мощната интерконтинентална балистична ракета, която е способна да покоси всяка точка на света“, с което най-накрая Северна Корея е станала „истинска ядрена сила“.

Всичко това се е случило под „дирекните заповеди на нашия обичан върховен лидер“ Ким Чен Ун (в този момент се показва снимка на лидера, който мъдро гледа лист хартия).

Репортажът за това как светът вече трепери от Северна Корея е единствено прекъснат от снимка с портретите на лидера Ким Чен Ун и баща му, негов предшественик.

 

Всички тези „велики“ новини бяха набързо опровергани от международни експерти, които заявиха, че в най-добрия случай ракетата на Северна Корея е със среден обсег и не застрашава американското крайбрежие.

Но в крайна сметка фактите нямат значение. Важно е посланието. А това, че за останалата част на света посланието на севернокорейската водеща изглежда комично, не значи, че това е така за аудиторията в страната. Защото колкото повече един народ губи своята свобода, толкова повече това, което за останалите изглежда комичен абсурд, му се струва сериозна реалност.

Масовото оглупяване чрез масовите медии ражда чудовищата на новото време“, но все пак ние имаме още път да извървим, докато настигнем севернокорейците.

SHARE