SHARE

На 23 февруари в Русия се чества т.нар. Ден на защитника на Отечеството. На тази дата през 1918 г. се смята, че е създадена Червената армия и дълги години по време на комунизма празникът носи именно това име – Денят на Червената армия.

Днес по случай 100-годишнината от създаването на армията по нареждане на вицепремиера, министър на отбраната и бивш агент на Държавна сигурност Красимир Карачанов тя бе удостоена със салюти от военните ни.

Случаят освен безпрецедентен е и може би най-грубото посегателство върху българската държавност и суверенитет.

През 1944 г. СССР, обявил война на България, навлиза именно с Червената армия и насилствено налага режим с 44 концентрационни лагера, води до смъртта на стотици хиляди, унищожава българската духовна и светска интелигенция и елит, забранява почти всички форми на лична инициатива и свобода, политизира образованието, ликвидира почти всяка възможност за независимо творчество и налага цалостна политическа цензура.

Днес Българската армия, част от силите на НАТО, отдаде чест на войската, окупирала и наложила този режим в България. Това е сравнимо единствено с това на българската войска да ѝ бъде наредено да отдаде почит на войските на Османската империя или тези на визайнтийския император Василий II, покорил България в началото на XI в.

Организатор на днешното събитие е именно руското посолство и е бил поднесен венец от името на президента Владимир Путин пред Паметника на съветската армия, съобщава агенция „Кросс“.

За първи път церемонията е съпроведена от тържествен салют на оръдията на Българската армия по инициатива на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Освен руския посланик Анатолий Макаров сред официалните гости са били военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация, бившият вътрешен министър Румен Петков, зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев, депутатът от БСП Таско Ерменков, лидерът на столичната организация на левицата Калоян Паргов, народният представител от „Обединени патриоти“ Явор Нотев и Национално движение „Русофили“.

Чл. 1 на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен гласи:

Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

Днес Българската армия бе принудена да отдаде почит на своя окупатор. В съвременната история на България едва ли има по-срамен момент. И по-показателен за това как властелините на България не са се сменили от времето, в което Червената армия окупира страната ни.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.