SHARE

През юни 2019 г. ще бъде подобрен рекордът за най-дълъг в историята възходящ цикъл на пазарна икономика след този от края на ХХ в.

Има ли обаче вероятност това да не се случи? Според мен – да.

Наслагват се няколко икономически и политически събития с потенциал да обърнат икономическия тренд:

1. Търговските войни на Тръмп, които:

– ще увеличат разходите на американските домакинства с над милиард месечно вследствие на допълнителните мита върху 200 млрд. долара китайски стоки, които присъстват във всеки американски дом;
– ще затруднят американските бизнеси, които разчитат на внос за своето производство;
– ще напрегнат търговските партньори на САЩ, което ще доведе до спад на деловата активност.

2. Китай вече обяви спирането на своите най-мощни програми за инвестиции в чужбина, най-вече за Европа, в очакване на по-малко приходи по търговската си сметка.

3. Цената на петрола се повиши с 50% от идването на Тръмп – не на последно място и заради оттеглянето от иранската ядрена сделка и объркана политика в Сирия, която остави Русия на пътя на каспийския петрол. Това не може да не поражда инфлационни очаквания и евентуално повишение на лихвите и по-нататъшен спад на деловата активност, което ще се пренесе по целия свят.

4. Технологичните акции, чиято надута цена „чупеше“ рекорди на борсовите индекси, започаха охлаждане, предстои да се види дали е само корекция.

5. Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекорд от края на първия мандат на Обама – близо 800 млрд. долара, но тогава той беше такъв заради спасяването на финансовата индустрия на САЩ, а сега?

6. На горния фон предстоят частични избори за Конгрес и Сенат, където при победа на демократите е незнайна реакцията на пазарите.

7. В Европа също разклащането на позициите на Меркел след местните избори; отслабването на домашните позиции на Макрон; кретенската политика на националпопулистите в Италия, където играта с третия най-голям дълг в света е като като с кибрит пред буре с барут; неясният Брекзит са все лоши новини.

На този фон България се е капсулирала с измислени новини, които ни пречат да видим идващата криза, когато цената на петрола, инфлацията, вдигането на лихвите и спадът на пазарите на нашите партньори ще изгасят основния ни икономически двигател – износът.

Чакаме някой, който да помисли за инвестиционния бранд България, как се прави висока добавена стойност и как се влиза в еврозона.

SHARE
Доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания "Маконис". В дългогодишната си кариера на инвестиционен консултант е ръководил голям брой проекти за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия.