SHARE

Годишната класация SEE TOP 100 на най-големите компании в Югоизточна Европа показва, че страната ни губи позиции. Тази година България има само девет представителя – с два по-малко от миналогодишната класация.

За десета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews е изготвила класацията на база общия приход на компаниите за 2016 г. Списъкът включва и допълнителни класации на стоте най-големи банки и най-големите застрахователи в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

С най-добро представяне сред българските компании е „Лукойл Нефтохим Бургас“, която заема 5-о място в списъка. По-назад в класацията, на 12-о място, се нарежда „МК Аурубис България“. „Лукойл България“ заема 16-о място.

Българските банки, участници в класацията, са общо 17. Най-големият български кредитор, запазващ 6-а позиция, е „Уникредит Булбанк“. Банка ДСК е на 13-о място.

Сред застрахователите с най-добро представяне е „Лев Инс“, заемащ 20-о място, вместо миналогодишният представител на тази позиция – „Армеец“. На 22-ро място се нарежда „Булстрад Виена Иншурънс Груп“.

Общата нетна печалба на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа се е увеличила с 39% в сравнение с печалбата на участниците в класацията от предходната година.

Регионът с най-развита икономика е Румъния, като страната има 59 представителя в SEE TOP 100.

Най-голямата компания в Югоизточна Европа е производителят на автомобили Dacia, която отбелязва ръст на приходите от 8,0%, достигайки 4,619 млрд. евро и ръст на нетната печалба – до 100,5 млн. евро през 2016 г. В банковия сектор на върха на класацията също е румънска банка – Banca Comerciala Romania.

Целия доклад на SeeNews TOP 100 SEE може да намерите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.