SHARE

По повод нагласите на американския президент Доналд Тръмп да развали сделката с Иран, според която Западът може да следи дали страната произвежда ядрено оръжие, Марк Ландлер от New York Times търси мнението на един от най-големите критици на Иран, който представя и политически анализ на ситуацията. 

Ехуд Барак, бившият израелски лидер, познат с ястребовите си възгледи за Иран, заяви че би било „грешка“ президентът Тръмп да се отметне от иранското ядрено споразумение както защото това ще бъде ход в полза на Иран, така и защото ще премахне всяка надежда от споразумение със Северна Корея.

Г-н Барак, отличен с медали войник, който служи като министър-председател и военен министър, е последният и най-виден евреин, който призовава Тръмп да не разваля сделката – стъпка, която се очаква президентът да направи като част от по-голямата му стратегия за справяне с Иран по-късно през седмицата.

„Дори и ако Америка реши да се оттегли – заявява г-н Барак в интервюто, – никой няма да се присъедини – нито китайците, нито руснаците, нито дори европейците. Това ще послужи на иранците.“

Иран, отбелязва той, се съобразява с условията на сделката. Те ще „продължат да събират“ икономическите ползи от сделката. Но ако г-н Тръмп се оттегли, то това ще им даде претекст да се върнат към опитите си за „ядрен пробив“, особено след време, когато желанието им да са ядрена страна е по-силно от икономическите ползи на споразумението.

Също така това ще бъде поука за лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, смята г-н Барак. „Те ще кажат, че няма никакъв смисъл да се преговаря с американците, ако не могат да спазят сделка, която вече е подписана и едностранно я прекратят след умерено къс период от време.“

Една неовладяна Северна Корея може да подтикне Япония и Южна Корея да придобият ядрено оръжие, смята той. В Близкия изток възобновените опити на Иран за бомба могат да предизвикат съседите им като Саудитска Арабия, Египет и Турция да направят същото.

„Помислете какво завещаваме на следващото поколение, ако Иран стане ядрена сила. Ще стане почти неизбежно да навлезем в тотално различна международна обстановка“, заявява Барак.

Призивът на г-н Барак да се запази сделката е още по-силен, след като именно той като министър на отбраната на Израел от 2007 до 2013 г. води подготовката за възможна военна атака срещу ядрените запаси на Иран. Тогава той предупреди, че ако израилтяните не действат навреме, капацитетът на Иран може да не е възможно да бъде неутрализиран от военно действие.

Той и Бенямин Нетаняху, настоящият премиер, имат сходно мнение по въпроса, но те бяха изправени пред съпротивата на шефовете на израелското разузнаване, които твърдяха, че едно военно нападение може да има катастрофални последици и че те преувеличават неизбежността на иранската заплаха.

Ако Тръмп се отрече от сделката, то Конгресът ще започне нова процедура за налагане на санкции над Иран – ход, който със сигурност ще развали сделката, или ще използва заплахата за нови санкции, за да предоговори части от споразумението.

„Като много израилтяни – заявява г-н Барак, – мисля, че иранското споразумение е лошо. Но сделката вече е направена.“

Така стоящи, нещата „Иран е далеч от това да бъде екзистенциална заплаха за Израел“, но той допълва „Иран има потенциала да се превърне в екзистенциална заплаха в дългосрочен план“ – сценарий, който само ще бъде подсилен, ако бъде развалена сделката.

Г-н Барак, сега на 75 г., сега старши сътрудник към харвардския център „Белфер“, заявява, че размяната на реплики между г-н Ким и г-н Тръмп повишават риска от грешка, която може да доведе до война.

„Никой вече не помни Кубинската криза или Берлинската криза – заявява той. – Хората на ръководни позиции не ги владее страхът от това колко лесно светът може да се срине.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.