SHARE

Финансовата история на света е дълга и поучителна. През вековете ценните инструменти се променят, но психологията на тълпата е впечатляващо постоянна.

В последните шест хиляди години няма нито един случай, в който даден инструмент да поскъпва по начина, по който поскъпва #биткойн днес, и това да не доведе до катастрофа. Конкретните достойнства на инструмента нямат значение – когато цената се качва с по 10-15% на седмица, и то месеци наред, това не е защото пазарът изведнъж е успял да разбере колко е ценен продуктът. Цената расте заради изобилието на неинформирани купувачи, които се надяват да направят бърза печалба. При всеки от големите балони до последния момент най-високо се чува “този път е различно”. Никога не е различно.

В исторически план всяка спекулативна еуфория свършва само по един начин – с паническа разпродажба. Един хубав ден цената на въпросния актив пада леко по естествени причини. Тогава голям брой спекуланти усещат, че е време да реализират печалбите си. Това много бързо води до паника, цените падат със страшна скорост, ликвидността изчезва, става невъзможно човек да продаде дори на лоша цена. Огромен брой народ губи страшно много пари.

Чак след пукането на балона и след период на успокояване пазарът влиза във фаза, в която може реално да оцени съответния актив.

Биткойн може и реално да си заслужава 20-те хиляди, може и повече, но сегашните цени не отразяват никаква трезва преценка на реалната му икономическа стойност. Затова и катастрофалното му поевтиняване е неизбежно. Една малка бройка хора ще забогатеят, а мнозинството ще пострада.

Единственото универсално правило на инвестирането е: никога не купувай нещо само защото някой друг го е купил. Когато чуете хора без никаква финансова квалификация да хвалят дадена инвестиция, бягайте надалеч.

Пазете се. Пари се изкарват с работа трудно, а на хазарт се губят много лесно.

SHARE
Доктор по математика от Станфордския университет.