SHARE

От всички изумителни събития в британската политика може би фактът, че Джеръми Корбин е лидер на опозицията, надминава останалите.

От това, че започна като лидер на лейбъристите, като отказа да пее националния химн (той е републиканец, а химнът е „Бог да пази кралицата“), през това че иска да национализира каквото се сетите, приятел е на терористични организации, не критикува Путин, нито режима на Мадуро във Венецуела, смятал е ЕС за „капиталистически заговор“, определя се за троцкист… списъкът е много дълъг.

И въпреки всичко това около него има движение, което като на футболен стадион скандира „Оооо, Джеръми Корбин“ всеки път когато той излезе на сцена. А поради отчайващите позиции на консерваторите и Тереза Мей може Джеръми Корбин един ден да се озове на Даунинг стрийт No. 10

Но днес левият лидер е замесен в поредния си скандал. Може би той е бил шпионин, работещ за СССР.

Поне така твърди бивш разузнавач на Чехословакия, според когото Корбин е взимал пари, за да предава информация по време на Студената война.

Просто твърдение, подето от британската преса, ще кажете. Със странния нюанс, че до ден днешен Корбин не го е опровергал, а казва само, че медиите се занимават с глупости.

Твърдението все още не е потвърдено, макар вестници като таблоида Sun да се позовават на собствени източници, че то е истина и Корбин е бил вербуван по време на Студената война.

Истина или не, както и най-отявлените привърженици на Корбин ще кажат, по време на Желязната завеса Джеръми е мечтал да бъде от другата ѝ страна.

Британската преса веднага захапа историята, като сатирични вестници като Private Eye обявиха, че са разкрити топ шпионите на Британия – Джеймс Бонд и Джеръми Корбин.

Макар мнозина да са притеснени, особено от факта, че Корбин не се е наел да каже категорично, че цялата история е измислица, то дори и консервативните издания като Spectator изразяват съмнение. Но не защото Корбин не би снабдявал СССР с информация, а защото би го правил безплатно:

„Ако вярваме на твърденията на бившия чехословашки агент, то лидерът на Лейбър е бил платен доносник на тайните служби. Това определено би обяснило разпада на държавния социализъм. Дори могъщия Варшавски договор не би могъл да устои на подкрепата на Джеръми Корбин.

Корбин отрича твърденията и на своя страна има два убедителни аргумента.

На първо място, той е посветил целия си живот на отчайващо глупави каузи, които минават за доктрини за човешкото житие и битие. Комунизмът е всеизвестен със своята неефективност, но дори той не би платил на Корбин за нещо, което той би направил безплатно.

На второ място, чехословашките ченгета биха научили повече за британското разузнаване, ако изгледат филм за Джеймс Бонд, отколкото от сводките на Корбин. Дори не е нужно да е от хубавите филми за Бонд. Може и да от онези на Тимъти Далтън.“

Каквато и да е историята – фактът, че следващ британски премиер може да бъде обвинен в шпионаж за СССР и това да бъде възприето с известна липсва на изненада, а по-скоро удивление, от факта, че не го е правил безплатно, говори много за състоянието на британската политика.

 

SHARE
Разследващ анализатор в Bellingcat