SHARE

Тази седмица, по някакъв странен начин, България е в центъра на събитията. От силни позиции и важни срещи по големите теми – Brexit, НАТО, Украйнапрез грозни сцени на ловци на имигранти, които вече се стичат от останалата част на Европа за малко сафари по границата, до безумна руска пропаганда.

Започваме, обаче, с добрата новина, с която привлякохме вниманието на света.

Отворен код

Всяка страна трябва да последва България в избора на софтуер с отворен код “ е заглавие на The Next Web.

По-малко от две години след моята презентация „Oтворен код за правителството“ и близо една година след като станах съветник по електронно управление към вицепремиера [Румяна Бъчварова], измененията в Закона за електронното управление бяха гласувани и вече са в сила. Промените изискват всеки софтуер, написан за правителството, да бъде с отворен код“ пише Божидар Божанов в The Policy

Tова означава, че какъвто и софтуер да възложи за създаване правителството, той ще бъде видим и достъпен за всеки” продължава Божанов като допълва, че „все пак се плаща с пари на данъкоплатците и те трябва да могат да видят ползите от него“

Новината започва да се разпространява из IT сайтове като TechCrunch и The Inquirer, чийто автори решават, че момента е подходящ да коментират, че гербът на България е красив и освен open source законодателство, шопската салата била също много добра.

За Европа на френски

Несигурността е най-големият враг на Европа“ заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Le Monde.

На въпрос какво трябва да прави Европейският съюз след референдума във Великобритания, Плевнелиев отговаря, че това е поредната нова криза след десетките за последните години: Грекзитът, войната в Украйна, отношенията с Русия, миграцията, тероризма, държавните дългове, безработицата, Шенгенското пространство и надигането на национализма и популизма, което е най-голямата криза, по-голяма от Брекзита. По думите му пред тези кризи на идентичността трябва да проявим единство. „Европа не е проект на елитите, диктуван от парите и националните интереси. Това е проект за мир“, отбелязва президента

Изданието представя държавния глава като човек, изиграл важна роля по време на протестите 2013 и 2014 г.

Изявите на президента продължиха и с интервю за англоезичната версия на France 24 за предаването Talking Europe – Брекзит е пример за това какво националистите и популистите могат да сторят“, казва държавният глава в интервюто. „Покажете ми кога националистите и популистите са разрешили икономически проблеми или въпроси на националната сигурност?“

В друг сегмент от разговора Плевнелиев коментира Путин така: „днешният руски президент работи за дестабилизирането на Европейския съюз и навсякъде можем да видим следите от това.“

За Украйна, НАТО и Brexit на руски

В украинската преса е отразено посещението на Петро Порошенко в България. Част от заглавията се занимават с това, че „Киев и София обсъждат създаването на безплатни многократни визи между двете страни.“ и че според Плевнелиев „НАТО трябва да подсили своята подкрепа за Украйна“

Далеч по различна, обаче, е интерпретацията в руските медии. „Порошенко предупредил българите за риск от ядрена атака от Крим“ пише сайт с името „Икономически известия“, който очевидно не поддържа стандартите на Financial Times. Друг сайт пише, че „Порошенко се е договорил с българското ръководство за създаване на съвместен флот“

Но България не просто ще страхува света със своята страшна българо-украинска армия. Обръщайки поглед към Brexit разбираме, че „В България не поддържат излизането на Британия от ЕС“. В статията преиначават думите от интервюто на Плевнелиев за France 24, че „за България не съществува сценарии, в който страната да излезне от ЕС“ (под страната има предвид България) и се създава впечатлението, че Плевнелиев ще откаже на британците да напуснат Съюза.

Очевидно, пропагандата за клетия британски народ под европейско иго е достигнала такива размери, че вече и България е зъл империалистически господар.

Докато сме още на темата за Русия, EurActiv не пропускат да отбележат факта, че „Лидерът на българските социалисти се е срещнал с руски държавник в черния списък“, в която се отразява срещата на Корнелия Нинова със Сергей Наришкин, председател на руската държавна Дума.

За националистите и ловците на бежанци на английски

Страната ни очевидно се превръща в Мека за националистически ултраси от цял свят. Как иначе да си обясним това заглавие от Daily Telegraph:

Холандски лидер на Пегида и отстранен немски зам.-лидер ловят имигранти на българската граница”. Татяна Фестерлинг, бивш заместник-лидер на Пегида, призовава “мъжете на Европа“ да дойдат в България и „да се присъединят към местните отмъстители, които се опитват да ловят имигранти.“

Немкинята се хвали на своята страница във facebook, че е прекарала петъчния ден на лов за бежанци с паравоенни български организации, към тях се присъединил и лидерът на холандския клон на Пегида.

„Ако те продължават да пресичат границата и не можете да ги арестувате, застреляйте ги!“ призовава дамата, според която на ден пресичали 1000 имигранта граница, но по време на петъчния лов не е успяла да види нито един.

Междувременно, от Bloomberg отразяват осъждането на Волен Сидеров на пробация за хулиганство, а в Balkan Insight обширно се разказва за пътешествията на путиновите „Нощни вълци“ на българска почва.

Ако трябва да се направи някакъв извод, то той е – ксенофоби и расисти заповядайте в България, ще се разходите с мотор из страната, ще отидете на сафари по границата и накрая най-много да получите пробация.

За Цецка Цачева

Китайското англоезично издание Global Times е провело интервю с Цецка Цачева по повод посещението ѝ в страната. В него тя отбелязва, че иска китайците да засилят чуждестранните инвестиции към България и че държавата ни има богата история и добър туризъм, които може да предложи на китайците освен киселото мляко, розите и виното. Друга медия отразява организираната от Цачева културна изложба в Пекин с 49 картини от художника Пламен Легкоступ (известен и като агент „Оазис“ в архивите на ДС)

За бедността от Deutche Welle

Представете си да живеете в ЕС и да имате само 165 евро на месец. Това е средната пенсия в България, най бедната страна в ЕС.“ Започва статията на Deutche Welle озаглавена „Премахването на бедността в България“.

Как може някой да живее с толкова малко пари?“ се пита изданието и впоследствие установява, че на всичкото отгоре, млякото в България било по-скъпо от това в Германия.

И за финал малко мечки, сватби и престрелки

Швейцарската мечка Берна от гр. Берн се е влюбила в добричкия мечок Костадин и повече едва ли искате да знаете.

Но друга история е далеч по-колоритна. „Сватба в България: алкохол, ракети, оръжия и дори булката стреля“ е клипче което се появява в испански и италиански сайтове, в което под звуците на „Перспектива“ се случва празник, който е достоен за филм на Кустурица.