SHARE

От Калоян Първанов, ученик в СМГ, кандидат-студент във Фейсбук

Бесен съм от грозната гавра, която си направи ръководството на СУ в партньорство с МОН не само с моя, но и с труда на много други кандидат-студенти, отменяйки конкурсните изпити за специалността „Право“.

В балообразуването по никакъв начин не се включва оценка по история дори и от държавен зрелостен изпит. Прием за „Право“ без история е равносилен на прием за „Медицина“ без биология. Справка на сайта на СУ показва, че с оценка от матура по история може да се кандидатства за специалността „Икономика и финанси“, но не и за „Право“?! Също така се оказва, че за специалността „Международни отношения“ тази година няма да се изисква никакъв изпит по чужд език, а ще се влиза само с ДЗИ по БЕЛ?!

На всичко отгоре днес на сайта на СУ е публикувана позицията на Академичния съвет относно промените в кандидатстудентската кампания. Тя гласи, че са взели решение „вместо да организират свой изпит за специалност „Право“, да използват оценките от държавните зрелостни изпити“. Истината обаче е, че ще броят само оценката от матурата по БЕЛ. Нито дума за изпита по история и за пълното му пренебрегване, въпреки че винаги е играл основна роля в балообразуването за „Право“.

Също така според ръководството на СУ нямало значение с какъв изпит ще се приема, защото винаги „първите 300 са си първи 300“. Дами и господа светила в сферата на образованието, Вие ли не знаете, че матурата е стандартизиран изпит на достъпно за всекиго ниво, който не предполага показването на абсолютно никакви специални умения от зрелостниците?! Съответно е в пъти по-лесно много хора да имат отлични резултати. За справка – миналата година 5062 зрелостници са изкарали над 5,50 на ДЗИ по БЕЛ. От друга страна през 2015 година отличниците на конкурсния изпит на СУ по БЕЛ „не са повече от процент от явилите се“. Изкуствено качване на бала за „Право“, който се сгромолясва през последните години, ли е крайната цел на поредицата Ви от абсурдни решения?Черешката на тортата от позицията на ръководството на СУ е твърдението, че броят на кандидатите за „Право“ „щял да се запази“.

Скъпи професори, изглежда не осъзнавате, че дадохте шанс на абсолютно всеки един зрелостник, който дори не е обмислял да учи „Право“, да попадне в селекцията на най-елитното висше учебно заведение в страната само заради една калпава оценка от задължителната за всички матура по БЕЛ.

Избрах да остана в България не заради липса на качества да уча в чужбина, а защото вярвах, че и тук се ценят талантливите и можещите. В замяна на това и аз, и много други кандидат-студенти получаваме подигравка с труда ни, придружена с изпълнената с манипулативни твърдения позиция на сайта на СУ.

Благодаря Ви, че ясно показахте, че изобщо не Ви е грижа какви кандидат-студенти ще бъдат приети да учат в Университета! Беше важно да го знам.

SHARE