SHARE

„Начинът, по който тази забрана е отпаднала, е изключително скандален. Това става чрез незаконна и тайна подмяна на файл, представен на обществено обсъждане.“, обясняват „Зелени закони“ на сайта си и дават цялата хронология:

На 25 септември 2020 г. Министерството на околната среда и водите публикува на интернет страницата си за обсъждане проект за тази заповед, заедно със заповедите на общо 50 защитени зони. Файлът на този проект е създаден през декември 2014 г. и съдържа забрана за строителство, а също и за разораване, превръщане в трайни насаждения, извеждане на сечи в конкретни имоти с посочен номер от кадастъра. Тези имоти са всъщност дюни, които в противоречие с Конституцията са обявени първо за земеделска земя, а после са урбанизирани и прехвърлени на частни лица. МОСВ публикува проектозаповедта и дава срок от един месец за обществено обсъждане. Докато трае обсъждането обаче файлът, качен на сайта на министерството, е подменен с друг, създаден на дата 24.09.2020 г. В този нов вариант на проекта изричната забрана за застрояване на имотите от землищата на Ново Оряхово и Шкорпиловци липсва. Такава липсва и в обнародваната тази седмица в държавен вестник заповед.

Ако бъде запитано защо е отпаднала забраната, Министерството вероятно ще посочи, че никой не е възразил срещу това в срока на общественото обсъждане и че всички заинтересовани лица са имали цял месец на разположение да го направят. Експертите обаче не са подозирали, че се готви отпадане на забраната, тъй като те са свалили и са се водили от варианта, публикуван първоначално.

Не е съвсем ясно кога се е случила подмяната на единия вариант с другия.

“Зелени закони” настоява министърът на околната среда и водите Емил Димитров да отмени обнародваната заповед и да издаде друга, като върне изричната забрана за застрояване на конкретните имоти.“

Вижте цялата история тук.

ТерминалНО припомня, че именно в тази зона се намира една от най-големите руски придобивки на българското Черноморие – Детския летен лагер „Камчия“, собственост на Москва. Точно преди година външният министър на Русия заяви желанията държавата да придобие собствеността от столицата.

По думите на Лавров комплексът е идеален за разпръскване на руското влияние в Европа и прилагането на „мека сила“ от страна на Русия (изт. Медиапул)

Договорът за изграждането на комплекс „Камчия“ е подписан от министъра на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. Откриването беше на 9 септември 2010 г. с участието на тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател на България Бойко Борисов.

През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро.

Руският детски лагер в Камчия от години не е плащал данъци и такси и дължи сериозни суми на българската държава.

SHARE