Авторитетно френско издание с 4 страници за Борисова България

Авторитетно френско издание с 4 страници за Борисова България

SHARE

Френското седмично политическо списание Le Point излиза с подробен очерк за Бойко Борисов. Изданието е особено критично по отношение на факта, че въпреки всички „постижения“ българският премиер продължава да се ползва с благоразположението на официален Брюксел и се казва почти директно, че причината за това е в послушанието на Борисов към Меркел.

„В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми“, коментира пред автора дипломат. Изданието допълва: „Затова Борисов може да преминава всякакви линии. Помага му един бизнесмен: Делян Пеевски, 40 г., сенчест съюзник, който контролира 80% от медиите“.

Специалният пратеник на Le Point в България – Марк Нексон, се е потопил дълбоко в случващото се в страната и прави, включително и следния коментар:

„Борисов особено се гордее с едно нещо: разширяването през неговите мандати на пътната мрежа с 20%. Това постижение, обаче, понякога е доста ефимерно поради лошото качество на материалите и особено поради високата цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия. Причината: подкупите, стигащи до 50% от сумата на контрактите, както и раздробяването на обществените поръчки. За да избегнат участието на чуждестранни фирми, властите прилагат един трик: възлагат на местни изпълнители поръчки за малки участъци с дължина до 10 км. По този начин държат в непрозрачност пазарите и грабежа на европейски фондове.“

Очаквайте по-подробен превод

SHARE