SHARE

Протести в над 100 руски града – отново. Опозиционерът, на когото му е забранено да се яви на избори, Навални арестуван – отново. Офисите му претарашени – отново. 

В Путинова Русия всичко си е както преди. Страна, която днес очаква да ѝ бъдат наложени поредните санкции от САЩ срещу нейните олигарси.

Страна с 15% от населението, живеещо в бедност и спад на общите приходи от 8%, които вече са под тези на страни като Китай, Полша и Румъния, по данни на Stratfor. 

През 2007 г. 25% от доходите на средностатистическия руснак са отивали за храна – днес десетилетие по-късно този руснакът отделя половината (50%) от средствата си за храна. 

Но това не е положението само на обикновения гражданин. Днес руския елит става все по-негодуващ от това, че заради действията на Путин и анексирането на Крим техният живот попада под строгите санкции на Запада. Санкции, които по нищо не изглежда да бъдат отменени дори след множеството закани на европейски политици и американския президент.

Напротив, днес изтича срокът, в който Конгресът на САЩ трябва да получи от администрацията на президента доклад за това на кои компании и физически лица от Русия може да бъдат наложени нови санкции. Мярката е следствие на закона от началото на август 2017 г., с който с огромнио мнозинство на законодателната власт Тръмп бе задължен да накаже Русия заради намесата ѝ в американските избори през 2016 г. въпреки негодуванието му.

И въпреки влошаващата се картина за Русия – то неговият избор за нов шестгодишен мандат изглежда предрешен. Навални вече е на свобода, но няма да може да участва на изборите.

А Путин възнамеря да продължи царуването си след почти две десетилетия на престола.

„Днес беше важен ден. Показахме, че далеч не цяла Русия е готова да се откаже от изборите и да се примири с монархията. Много сме и ще ги принудим да ни зачетат. Благодаря на всички, които не се страхуват да защитят своите права“ – това написа Навални, след като бе освободен от ареста, в twitter, но като че ли другата му шеговита мисъл е далеч по-символична:

„Всички, които ми пишат: иззеха ми телефона и затова не мога да ви вдигна или отговоря на съобщенията. Ако някой ви отговаря, то това не съм точно аз. Възможно е да е Путин.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.