SHARE

Една кауза, която досега следяхме отстрани и с възхита за усилията и всичко, което „Дивите животни“ и ветеринарна клиника „Добро хрумване“ направиха за спасяването на двете малки лъвчета, родени при липсата на всякакви адекватни условия и грижа в разградския зоопарк. Помните, те останаха две, след като третото загина. Днес вече се включваме активно с това, което можем, а именно – да дадем гласност на поредното безобразие, което община Разград иска да направи. Публикуваме целия разказ на „Дивите животни“ и апелираме към вас да не останете безучастни. Прочетете докрай и информирайте за възмущението си кмета и Общинския съвет на Разград на следните имейли: 

[email protected]
[email protected]

Довчера бяхме в трескава подготовка за заминаването на 3-месечните Масуд и Терез и вече обсъждаме подробностите около транспортирането им към Холандия, където вече ги очакват в спасителен център и строят за тях ограждение. Вчера обаче община Разград ни уби чрез статия във вестник, която хвърли в смут всички ни.

Оказва се, че въпреки разговорите за бъдещето на малките Терез и Масуд, въпреки споразумението, което община Разград подписа с колегите ни от „Четири лапи“, общината се готви да дари малките лъвчета на зоопарка в Пазарджик. Оказва се, че кметът на Разград е внесъл докладна записка за даряването на двете малки на зоопарка в Пазарджик. Докладната предстои да се гласува в комисии и на сесия на общинския съвет съвсем скоро. Бързат да се разпоредят със съдбата им преди коледните празници.

И това прелестно нещо ние от организациите, които сме намесени и работим по случая, го разбираме от една изрезка от вестник.

Община Разград, която с безхаберието си е убила реално десетки животни в този коптор, наречен зоокът, изглежда много бързо забрави, че носи отговорност по случая, много по-голяма от това просто да се разпореди набързо да се отърве от двете оцелели лъвчета. Общината няма моралното право да спре заминаването на двете малки за място в пъти по-подходящо за живот за тях.

Обръщаме се към община Разград и лично към кмета.

Да, знаем, че реално лъвчетата са ваша собственост, но „собствеността“ не бозае през 2 часа, не й бършеш дупето и не те хапе с млечните си прорастващи зъбки. Собствеността не диша в лицето ти и не плаче с дрезгавото си лъвско гласче, докато грохнал от умора продължаваш да изваряваш биберони, да правиш мляко и най-общо казано – полагаш максимални усилия да отгледаш здраво бебе, потъпквайки умората си.

Искаме от вас, община Разград, искаме от кмета да оттегли докладната си, защото нямате моралното право да убиете малките Терез и Масуд. Хората, които отглеждаха заедно с нас малките лъвчета, изпращайки мляко, одеяла и памперси от близо и далеч за тях, хората, чиито деца изпращаха играчките си за малките лъвчета, ще ви припомнят какво сте ДЛЪЖНИ от морална гледна точка да направите.

Вие, господин кмете, бяхте „изненадан, че има проблем със зоокъта“. Реално с това, че сте допуснали зоокътът да стигне до тези безумия, Вие и община Разград сте оставили малките лъвчета да умрат на цимента като парцали, а сега се опитвате да ги убиете пак, като ги пратите в затвора на пазарджишкия зоопарк! Очакваме от Вас да помислите и излезте от ситуацията подобаващо. Ще Ви припомним, ако се налага, но бихме искали да не се налага…

Бихме искали да се вложи разум в решението за бъдещето на Масуд и Терез. Сега.

***
Обръщаме се и към всички вас, приятели, които следите историята на двете разградски лъвчета. Молим ви да подсетим кмета на Разград и Общинския съвет, че не искаме спасените с толкова усилия лъвчета да отидат в затвор:

[email protected]
[email protected]

Благодарим ви, че сте с нас!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.