SHARE

Ани Лейбовиц е жената, която запечатва в обектива си Джон Ленън в деня, в който е убит. Тя е първата жена, която прави своя изложба в Националната портретна галерия във Вашингтон. Тя е носител на медал от Кралското фотографско общество за продължителен и значим принос към изкуството на фотографията. Казано с една дума – тя е сензацията на своето време. А тази година излиза третият том с портретите ѝ, които включват целия спектър на съвременната история в личности – от президента Обама до поп звездата Риана.

С каквото и да се захване, Лейбовиц прави революция – помните ли календара на Pirelli за 2016? Онзи, в който 12 жени, добре познати и успешни в сферата си – комедия, спорт, филантропия, изкуство, – позираха за обектива ѝ. Серена Уилямс, Пати Смит, Йоко Оно, Катлийн Кенеди, Наталия Водянова бяха снимани от Лейбовиц, която беше първата жена от 25 години насам, която допринася за проекта на Pirelli. Черно-белите портрети, които показват жените такива, каквито са – без никаква дигитална обработка, провокираха цял спектър от реакции по света и бяха сензацията на годината.

Серена Уилямс пред обектива на Ани Лейбовиц, 2016

Днес 150 от портретите на Лейбовиц влизат в книга, съобщава Vogue. 

След първите две компилации от фотографиите на Лейбовиц, които се превръщат в бестселър и съответно покриват периодите от 1970 – 1990 и 1990 – 2005, новият, трети том ще представи работата на Лейбовиц от 2005 до 2016. Портретите са цветни и черно-бели, а някои от тях не са виждани никога досега.

А ние използваме случая, за да ви припомним някои от най-въздействащите снимки на Лейбовиц за последните няколко години.

Марк Хамил и Кари Фишър, снимани от Ани Лейбовиц за Vanity Fair
Президентът Обама в Овалния кабинет на 19 януари тази година, часове преди пристигането на Доналд Тръмп и предаването на властта, Ани Лейбовиц
Стивън Хокинг в Кеймбридж, Англия, 2017 г. Ани Лейбовиц
Лин Мануел Миранда, създателят на световноизвестния хит мюзикъл „Хамилтън“, 2015, Ани Лейбовиц
Как Ани Лейбовиц си представя сексуалната енергия на поп дивата Риана? Ето така. Хавана, 2015
Адел, март 2016 г.

Книга, която определено превръща реалността в приказка. Чакаме я с нетърпение!

Снимки: Phaidon

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.