SHARE

Алексей Навални излезе от ареста, след като бе задържан за организирането на протестите на 12 юни (на които не успя да присъства). За перипетите пред руския опозинер разказва френският кореспондент на Le Monde от Москва Исабел Мандру. Координирани атаки над щабовете на  Навални в страната, арести, специални отряди – и всичко това още преди Владимир Путин да е обявил официално кандидатурата си.

Задържан за 25 дни, Алексей Навални излезе от затвора в петък, 7 юли, след като излежа присъда за призоваване към неразрешени протести. На 12 юни основният опозиционер на Владимир Путин не успя да се присъедини към протестиращите в Москва. Навални е арестуван за втори пореден път тази година, след като бе задържан за предишните протести на 26 март. И в двата случая хиляди руснаци отвърнаха на призива му: излезте на улиците из цялата страна в протест срещу корупцията във властта. “И утре,  и вдругиден, горе главата!”, каза той в петък, едва излязъл на свобода.

Междувременно щабквартирите на кампанията “Навални 2018” в Екатеринбург и Казан бяха претърсени отново. От няколко дни офисите на опозицията, отворени почти в цялата страна (60-ият бе отворен този четвъртък в руския Калининград), са мишени на значителен тормоз.

Кандидат за президентските избори през март 2018 г., заклетият враг на елитите на Путин няма почти никакъв шанс да се състезава поради осъждането си преди пет години и половина на условна присъда за “отклоняване на средства” в афера, която той отрича като изфабрикувана. Централната изборна комисия е отправила предупреждение по случая, но Навални изобщо не е обезкуражен от това и продължава да плете своята мрежа из цяла Русия.

На 4 юли няколко десетки души, повечето пенсионери, нахлуват в неговия щаб в Краснодар, в южната част на Русия. Пред удивените млади симпатизанти на Навални, които записват сцената, тълпата старателно тъпче и разкъсва афиши, крещейки “предатели” и “фашисти”.

Призиви за нарушаване на обществения ред

На следващия ден в Орел, на 350 километра югозападно от Москва, този път полицията и иззема целия материал на кампанията, за да търси следи от “екстремизъм”. В Новосибирск, Сибир, “доброволците” на Навални – тези, които работят за него – се опитват да хвърят памфлетите през прозореца, преди да бъдат иззети.

На 6 юли други обиски са предвидени във Вологда, град на североизток от руската столица. Този път полицията се надява да открие “клевети и обиди срещу властта” и “призиви за нарушаване на обществения ред”. На същия ден в Москва ОМОН (частите за борба с масови безредици) се появяват в 5 часа сутринта на основание, че собственикът на мястото е подал оплакване срещу наемателите за неплатен наем. Охраната на офиса след решение да “не се подчини” е изпратен в болница и след това не присъства в съда.

И там целият материал е иззет, включително 573 тениски и 950 чанти с надпис “Навални 2018”, а според думите на директора на кампанията Леонид Волков общата стойност на конфискуваните материали е 1,33 милиона рубли (около 20 000 евро).

Тези повсеместни атаки не са просто съвпадение. Преди излизането от ареста на своя лидер симпатизантите на Алексей Навални започват да организират операция за мобилизацията на всички офиси, наречена “съботник на каманията”, на 8 и 9 юли. Съботникът напомня за “комунистическата събота”, добре позната по време на социализма, по време на която гражданите трябва да извършват колективен труд за общността в кварталите си.

Паралелно с перипетиите на кандидата върви подготовката за преизбирането на Владимир Путин – който все още не е обявил намеренията си. И тя става все по-забързана. Според сайта РБК, който цитира множество анонимни източници, близки до Кремъл, президентът ще се представи като “независим кандидат”, извън партията си. Официалната кампания ще започне през декември.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.