SHARE

Демократът Дъг Джоунс спечели мястото в Сената на САЩ в напрегната надпревара с противоречивата фигура на републиканския кандидат Рой Мор. В традиционно републиканския щат Алабама този път не ставаше въпрос просто за глас на политическите ценности, за избора между републиканци или демократи. Ставаше въпрос за избора между достойно водената политика и онази – новата, алтернативната, – която се опитва да се наложи като норма в САЩ.

„Показахме на страната, че има начин да бъдем обединени“, цитиран е Джоунс от New York Times, които определят кампанията му като послание на „примирие и консенсус“. Така републиканците в Сената вече водят с един-единствен глас, а спечелването на Алабама е увертюра към евентуална победа на демократите на изборите догодина, стига те да успеят да мобилизират базата си и избирателите, които бяха отчуждени както от тяхната политика през последните години, така и от тази на Доналд Тръмп и крайнодясното в настоящето.

Именно на тези гласоподаватели разчиташе Дъг Джоунс – неговата кампания беше насочена към белите образовани гласоподаватели, които са традиционно републиканци, но са обърнали гръб на партията вследствие на новата ѝ политика. Освен това кампанията му се ориентира и към афроамериканците в щата.

Водещите групи гласоподаватели за всеки кандидат в изборите, New York Times

 

Гласоподавателите според расата, като е индикиран и общият процент на избирателна активност от дадените групи, New York Times

Подкрепата за Джоунс от тези две групи се оказа решаваща за спечелването на вота, като според експерти това е безпрецедентно послание в щат, където расовата поляризация обикновено предотвртатява образуването на подобен електорат. Избирателната активност бе по-висока от очакваното, но остана сравнително ниска поради множество причини, сред които и фактът, че вотът се провежда едва две седмици преди Коледа и не е част от мащабни избори, тъй като се запълва мястото, освободено от главния прокурор Джеф Сешънс. Голяма част от регистрираните републиканци са избрали да не гласуват. 

Гласоподавателите според степента на завършено образование, като 54% от завършилите висше образование са гласували за Джоунс. Според критерия за образование + расова принадлежност 40% от белите, завършили висше образование, са подкрепили Джоунс, 57% Мор. Индикиран е и процентът на избирателна активност в дадените групи. New York Times

Около 1,7% от гласувалите са гласували с т.нар. Write-in бюлетини. Толкова е и преднината на Джоунс. Някои разделения обаче остават – големите градски центрове гласуват демократично, докато провинциалните градчета и малки населени места са традиционно консервативни. Разделения освен по отношение на традиционните ценности има също и по линия на расата и степента на образование.

Така изглежда картата на Алабама след преброяването на гласовете. В синьо – демократите, в червено – републиканците. New York Times

Рой Мор успя да отчужди избирателите вдясно. Републиканецът Мор е скандална фигура от самото начало: бивш върховен съдия в съда на Алабама, който няколко пъти е уволняван от поста си поради нарушаване на федералните закони и отказ за изпълняване на федерални заповеди. Мор беше обвинен в сексуални посегателства от три жени, като и трите са тормозени от Мор в юношеските си години, като едно от момичетата е било едва на 14 години.

Мор призна, че може би е излизал с тийнейджърки, но отрече те да са били малолетни или да е извършвал сексуални посегателства над тях, подчертавайки, че винаги е искал разрешението на майките им, за да се среща с тях. По-късно той призна, че разпознава имената на две от жените, които повдигнаха обвинения срещу него.

Освен това Мор избра да води кампания в стил Тръмп – очерняне на опонентите с алтернативни, недоказуеми факти, расистка реторика, подкопаване на устоите на традиционните медии, остра реторика, която цели да възбуди гняв у избирателите. Всички налични съставки бяха там. И не дадоха резултат.

Републиканците на няколко пъти призоваха Мор да се оттегли от надпреварата, като след неговия отказ от Вашингтон заявиха, че ако бъде избран, вероятно ще бъде назначена етична комисия, която да разследва обвиненията срещу него. Скандалът Мор вероятно щеше да се точи с месеци в и без това достатъчно напрегнатата политическа атмосфера, а подкрепата за Мор от страна на Доналд Тръмп е прецедент за задълбочаване на разделенията в самата партия.

Бившият главен стратег на Тръмп Стивън Банън също подкрепяше страстно Мор, като се появяваше заедно с него на митингите през последните седмици, а алт-райт медията Breitbart News беше използвана в полза на Мор. Самият президент предупреждаваше републиканците в Алабама да не гласуват за Джоунс, а по време на изборите Тръмп излезе със съобщение в туитър, в което нарече кандидата на демократите „кукла на конци“ и иронично веднага след това заяви, че „Мор винаги ще гласува с нас“.

Дъг Джоунс обеща да работи съвместно с републиканския сенатор на Алабама Ричард Шелби в полза на интересите на щата. Той защити и традиционно демократични ценности в областта на здравеопазването и образованието.

Догодина демократите ще се борят за контрол в Сената, където тлябва да защитят 25 места, 10 от които в щати, в които Тръмп имаше преднина. Засега едва единици от тях изглеждат уязвими – Аризона, Невада и Тенеси. Но Тръмп спечели и Алабама през 2016 г., така че историята тепърва ще се пише. Но с победата на Джоунс разликата между демократи и републиканци се стопява до 1 място. Битката тепърва предстои.

Снимка: Quartz

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )