SHARE

Българска банка за развитие „няма риск от фалит тип КТБ. Това е много добре изглеждаща финансова институция“.

Стоян Мавродиев,
изпълнителен директор на Българската банка за развитие

По този повод ви предлагаме реакциите на Галя Прокопиева и Илиян Василев, споделени в публични коментари на техните фейбук профили:

Галя Прокопиева:

Няма да е фалит тип КТБ, ще е фалит тип ДФРР, ако някой още помни абревиатурата на злощастния държавен фонд за развитие от ранните години на прехода (стоят си статиите на „Капитал“ в архива – беше кражба тип #1). Та това ще е бъдещето и на едноименната банка за развитие.

Данъкоплатците ще платят – нали затова така се казват, други ще се развият.

Глупавото е, че обществото не развива памет за кражби, били те от първи, втори или трети вид. Разнообразието им не е голямо впрочем.

Илиян Василев:

ББР не можела да фалира. Защо се мъчи този човек с тази малка България, а директно не се запъти към оскарите или Нобеловите награди.

Не само че може, но и ако и се приложи методиката за преоценка на активите, която бе приложена към КТБ, си е направо фалирала – като се измерят рискът и качеството на обезпеченията спрямо новите стандарти.

Оставете обезпеченията – нейното място в банковата система е не само несигурно, но и излишно, защото вместо да подпомага кредитирането на средни и малки предприятия, тя се занимава с олигарси, които западните и българските банки избягват поради риск за репутация и за кредитите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.