SHARE

Георг Ралф Сумберг решава това лято да посети родното ни Черноморие. Но очевидно не с цел да си почине или да се забавлява като цивилизован homo sapiens – това може да го прави на другите места по света.

В “страната на неограничените възможности” той предпочита да прекара почивката си в бой по 65-годишна камериерка. Георг Ралф Сумберг я рита по главата, вследствие на което тя изпада в безсъзнание. Така той бива задържан от полицията на 3 юни и задържането трае определените по закон 24 ч. След това е освободен.

Така човек, който нанася удари на жена в главата – при това без никаква провокация от отсрещната страна, бива пуснат след кратък престой в ареста отново да си довърши почивката, по начина, по който той желае това да стане.

Скоро обаче се появява клипче на деянието му по медиите, случаят се раздухва и прокуратурата решава да се заеме със случая. Туристът отново е задържан – този път за 48 ч. и ще бъде изправен пред съда с искане за постоянна мярка „задържане под стража“. Всичко това е съобщено от самия главен прокурор Сотир Цацаров.

Но действията на прокуратурата идват чак след като скандалът се завърта в медиите. Полицията няма как да го задържи за повече време, а липсата на реакция от страна на прокуратурата е необяснима, особено при положение, че става дума за случай с относително ниска правна сложност, но потенциално опасно лице. Фактът, че той веднъж е бил освободен, а не са предприети незабавно действия за съдебна мярка, говори много за отношението на българската държава към туристите и как тя с бездействието си изгражда туристическия облик на страната ни.

България си изгради тъжния образ на евтина алкохолна дестинация. А като към това прибавим липсата на върховенството на закона, изглежда, всеки може да идва тук, за да бие, тормози и насилства. Какво следва утре? Изнасилване или убийства?

Миналата година представихме “домакините на нашето Черноморие”, а година по-късно виждаме туристите или поне образа на туризма в страната ни, който изграждаме самите ние – “страната на неограничените възможности”.

И тя привлича хора като Георг Ралф Сумберг, за когото се оказа трудно да се види как изглежда, тъй като не поддържа публични профили в социалните мрежи и отбягва снимки. Въпреки това ние ги открихме и също така разбрахме, че обичайните му дестинации са: през зимата в Тайланд, а лятото на Слънчев бряг.

Сериалът Westworld (“Западен свят”) с Антъни Хопкинс се развива в туристически атракцион по подобие на Дивия запад; туристите се стичат там, за да могат да правят каквото си искат – да убиват, изнасилват, да се стрелят, да буйстват.
Може би е време да прекръстим Слънчев бряг на Eastworld, тъй като очевидно при нас е също толкова диво, но имаме незаменим източен полъх.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.