SHARE

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери, стана ясно във вторник. Разследващите смятат, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Има слухове, че Йончева е сред обсъжданите имена за водачи на евродепутатската листа на БСП.

Същевременно патреотичният евродепутат Ангел Джамбазки днес получи подкрепа от де що има останал жив агент на ДС като консервативния кандидат на настоящите европейски избори. Прави впечатление и подкрепата от агент „Роман“, известен още и като акад. Георги Марков, който наскоро сформира комитет „Единение“ в подкрепа на Румен Радев.

Социалният министър Бисер Петков обяви, че е готов да предложи отново концепцията си за реформа в ТЕЛК, която предвижда оценката на работоспособността да се извършва от комисия към НОИ. Коментарът му е в отговор на акцията на прокуратурата срещу фалшиви медицински експертизи, с които после се отпускат инвалидни пенсии.

Зам.-министърът на социалната политика Султанка Петрова не е била в конфликт на интереси, въпреки че фирма, свързана със съпруга й и зет й, е охранявала ремонта на Народното събрание. До този извод е достигнала антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Правосъдното министерство предлага отмяна на гражданството срещу инвестиции

Министерството на правосъдието предлага да отпадне възможността за купуване на българско гражданство чрез инвестиции, каквато сега има в закона. Ще остане само възможността за получаване на право на постоянно пребиваване при определен праг на вложеното. Тази новина съвпада с информацията от вчера, че ЕК е подготвила доклад, с който отправя предупреждение, че схеми в някои страни – членки на ЕС, позволяват на заможни чужденци да си купуват гражданство, като се избягват необходимите проверки за произхода на средствата за съответната инвестиция. Това увеличава рисковете от пране на пари, корупция и укриване на данъци.

Работодателите поискаха данъчна и енергийна реформа

Разходите за осигуровки да се поделят поравно между работодател и нает, а данък дивидент да бъде премахнат. Това са част от предложенията на Асоциацията на организациите на работодателите в България за подобряване на бизнес климата в страната. Те искат още разширяване на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами. От асоциацията казват, че тази година ще работят и за цялостна реформа в енергетиката, и за ускорено решение на проблемите с човешките ресурси. Конкретно искане за трудовия пазар е отварянето му за внос на работници от страни извън ЕС, като се издава карта за достъп до него за срок от 5 години, преди да се даде гражданство. Друго искане е да се въведе процедурата на мълчаливо съгласие при процеса на присъединяване на фирмите към ВиК и електроснабдяване, който в момента отнема много време.

Брюксел глоби Mastercard с 570 млн. евро

ЕК е глобила Mastercard с общо 570 млн. евро, защото е ограничавала възможностите на търговците да се възползват от по-добри условия на банките в ЕС. Финансовата компания изкуствено е вдигала таксите за транзакциите с карти, което се е отразило негативно на клиенти и търговци в съюза, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.