SHARE

Да обобщим случилото се по време на конституирането на 45-тото Народно събрание накратко.

Исторически прецедент е отсъствието на действащия министър-председател – Борисов не се яви.

Изглежда от негово име по всички медии се изяви бившият президент Росен Плевнелиев като дори представи номинирания за премиер от ГЕРБ – Даниел Митов, като свое протеже в политиката.

Добрата новина е, че заседанието се състоя в „старата“ сграда на Народното събрание вместо в бившия партиен дом.

Достойно поведение демонстрира най-възрастната депутатка, която по традиция откри заседанието, Мика Зайкова – народен представител от гражданската квота на „Има такъв народ“. Но дори и тя не може да обясни мълчанието на партията, която със своето второ място на изборната надпревара ще получи задължително мандат за сформиране на правителство.

Въпреки тяхното мълчание, всички останали, придобили в публичното пространство наименованието „партиите на протеста“ изказаха своята готовност да подкрепят кабинет, сформиран от формацията на Слави Трифонов. От парламентарната трибуна такава заявка направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От устата на съпредседателя на ДБ Христо Иванов това прозвуча така:

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че очаква да започнат политически консултации за съставяне на правителство между партиите от протеста:

„Много е важно да положим добросъвестни политически усилия да излъчим кабинет, който има ясна програма, ясен ресурс да направи онези промени, които българските граждани очакват от нас и кризата налага. Ако това се окаже невъзможно, изборите са естествен изход от ситуация на безизходица“ (БНР).

Тук е мястото да припомним анализът на ТерминалНО за изминалите избори, посветен на ДБ, където казахме:

„Големият въпрос пред ДБ днес е по какъв начин те ще успеят да задържат и развият този политически актив [натрупаният като резултат от последните избори, бел. ред.]. Ще се впуснат ли неясна авантюра да участват в кабинет с чийто и да е мандат? Или достатъчни ли са 9.45%, за да бъде съставен кабинет на ултрамалцинството с техен мандат, каквито заявки чуваме от лидерите им тези дни? Те вярват ли, че подкрепа от “Има такъв народ”, зад която стои незаявен открито политически инженеринг и левите формации БСП и “Изправи се! Мутри вън!” ще преведе и тях, и държавата към разбиването на модела на зависимости, яко окопал се на всяко ниво в държавата или ще им изяде главата? Това е риск, който след един кратък и труден, изпълнен с провокации мандат, може да върне ГЕРБ отново начело на бял кон. Защото те са вече в предизборна кампания. И това не е само заради разпределението на гласовете от току-що приключилите избори. Реално започна и надпреварата за президент.

И ако мислите, че опасността от популизъм е подминала това НС, то искаме да припомним, че основна задача на „Има такъв народ“ е въвеждането на мажоритарни избори. Промяна, която ще помете на първо място ДБ, ако бъде приета. А законопроект за това вече бе внесен. От ГЕРБ.

ДБ също внесоха законови поправки – такива, с които да се закрият специализираните съд и прокуратура, както и КПКОНПИ. Стартираха и събиране на 60 подписа за свалянето на Гешев, промяна в статута на длъжността „главен прокурор“, както и за промяна във ВСС. Похвално.

Любопитна подробност: 45-тото НС се конституира на датата, на която потъна Титаник.

В контекста на заявената готовност на ДБ да си сътрудничат с „Има такъв народ“ не е лошо да прочетете и този наш анализ:

SHARE