SHARE

“Като наистина се замислиш как сме повлияли на толкова много хора, вдъхновили толкова хора, че това е поколенческо и се предава от първите фенове на техните деца – аз се запознах с жена ми заради “Империята отвръща на удара”. И да отидеш в болницата и да видиш тези деца, които са преживели толкова тежки предизвикателства. Поставя нещата в перспектива, кара те да се замислиш – може би да озвучаваш детски е тривиално сравнение с ползите, които тези деца получават от срещите си с хора като нас, защото за тях това е толкова вдъхновяващо.

Срещнах малко дете, което си бе изгубило ръката заради туберкулоза и то ми каза “Не се притеснявам, защото Люк изгуби своята ръка”.

Това е силата на Star Wars, по думите на Марк Хамил, който играе Люк Скайуокър в сагата, която тази година навършва 40 години.

Star Wars е културна икона. Нейните послания вече 40 години пленяват нови и нови фенове, а в момента един от най-успешните франчайзи в историята е в своя апогей. По-миналата година бе поставено началото на новата трилогия, миналата година бе излъчен първият игрален филм от Star Wars, който е извън сагата на семейство Скайуокър, а тази ще бъде излъчен следващият епизод VIII, който поне до заявките досега обещава да бъде по-различен и драматичен от всякога.

И това е само повърхността на  Star Wars – оттам следват хилядите книги и играчки, детските анимации, влиянието върху други произведения.

Star Wars e вселена – от герои, истории, драма, философия, – от големите въпроси до малките приключения. От предаването на древни митове по един опростен и достъпен начин до космическите битки.

Така преминава и 40-ата годишнина на сагата, чийто първи епизод сега наричат “Нова надежда”, излиза на 25 май 1977 г. просто като Star Wars. В него е и “нуждаещата се от спасяване” принцеса Лея, която спасява всички, изиграна от Кари Фишър, която почина миналата година и за която бе изготвено кратко клипче в нейна памет по време на честванията.

След 4 десетилетия днес всички се готвят за новия епизод, за който не е ясно точно как трябва да се преведе. “Последните джедаи” е официалният превод на всички езици, но режисьорът на The Last Jedi заяви вчера, че за него филма е “Последният джедай” (Jedi е както единственото, така и множественото число на думата – бел.ред.).

Само от продажба на билети последният епизод на сагата “Силата се пробужда” е изкарал 2,2 млрд. щ.д. в световен мащаб – трети по приходи в света след „Аватар“ и „Титаник“. А филмът извън сагата Rogue One се нарежда на 20-о място във вечната класация с 1,05 млрд. щ.д. приходи само от билети. Като, разбира се, това не включва всички останали продажби като играчки, книги, DVD-та. Изчисления на външни анализатори показват, че навярно за всички продукти около епизод VII “Силата се пробужда” „Дисни“ има приходи в размер на 8 млрд. щ.д. – двойно повече, отколкото изкупи франчайза от Джордж Лукас през 2012 г. (4,05 млрд. щ.д., – цялата сума Лукас дари за благотворителност). Но благотворителните каузи на франчайза продължават и до ден днес – такава е и инициативата Force for Change, с която се събират пари за благотворителни инициативи, а в замяна дарителите имат шанса да се докоснат до своите любими герои или дори да вземат участие в продукцията на Star Wars.

Star Wars e империя – пленила всички – от запалени до степен на умопомрачение фенове, знаещи всякакви детайли, през деца и родители, наслаждаващи се на една епична сага до самите корпорации, които превръщат дори най-малкия елемент от сагата в успешен пазарен продукт.

Може би след години историците ще гледат тези времена и ще открият, че тяхното най-добро олицетворение е точно Star Wars, дори и историите да се случват “преди много време в една далечна галактика…”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.