SHARE

Британската полиция смята, че е извършено ново химическо натравяне на 8 мили (12 km) от химическата атака в Солзбъри. съобщава Guardian. 

Контратерористичните служби са се присъединили към разследване за отравянето на двама души от Уилтшир, Югозападна Англия (на 8 мили от Солзбъри), които са в критично състояние.

Органите на реда смятат, че върху тях е използвано нервнопаралиптично вещество, подобно на използваното срещу Сергей Скрипал, при което пострадаха над 20 души в Солзбъри, Великобритания.

Двете жертви – Даун Стърджес и Чарли Роули, които са се намирали в дома си в Еймсбъри, първоначално са мислели, че са приели прекомерно количество лекарства, но впоследствие симптомите им са се влошили и уилширските лекари решават да ги изпратят в Солзбъри, в чиято болница вече имат опит с химическите атаки.

 

С 92 гласа „за“ ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ приеха на първо четене медийния закон на Делян Пеевски (иначе тези партии са „заклети врагове“, а дори и „управляващи“ и „опозиция“).

Преди ден написахме, че по повод секторния анализ на медиите, изготвен от Комисията за защита на конкуренцията, ще се случат две неща:

1. КЗК изми ръцете на държавата да приеме закона на Пеевски за медиите, като направи абсолютно същите препоръки като предписанията в закона на медийния олигарх.

2. Изглежда се упражнява натиск двете големи телевизии да не бъдат продадени на чуждестранен купувач, а на вече определени лица.

Първата точка вече е изпълнена, сега следва окончателното овладяване и на телевизионния пазар.

Всичко това се случва на фона на лятното затишие и световното първенство, когато никой не гледа как ГЕРБ и ДПС управляват страната, а патриотите – тези заклети врагове на ДПС – са техният златен пръст отново.

Междувременно се разразява и другият скандал в държавата – с идеята на управляващите да наложат акциз на нагреваемите цигари.

Очевидно вбесен от обвиненията в лобизъм, Бойко Борисов стопира планираното от ГЕРБ повишение на акциза за бездимните тютюневи изделия. Той е особено засегнат от факта, че една от партиите в управляващата коалиция – ВМРО, не само се обяви твърдо против двойното поскъпване на бездимния продукт, но посочи, че това обслужва интересите на „Кой“.

„Разпоредил съм на Цветанов да изтеглят закона, да направят срещи“, съобщи Борисов в сряда от летището в Солун. Той обвини ВМРО, че не мислят за бюджета и определи като „огромна и жълта новина“ критиките, че поправките в закона обслужват бизнес интереси.

„Щом ще ни обвързват с някой си, няма да го правя“, каза Борисов. Подробности. 

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев бе избран за пети заместник на главния прокурор Сотир Цацаров след гласуване с пълно мнозинство в прокурорската колегия на ВСС.

Недостигът на кадри в България е на върха си от 2011 г. насам според проучване на компанията за човешки ресурси Manpower сред 600 компании. 

Две трети от фирмите имат трудности да запълнят свободните си позиции. Най-трудни за намиране са добре подготвените работници, инженери и шофьори, но също проблемът засяга и здравните специалисти, IT кадри, търговски представители, мениджъри и директори, счетоводители и финансисти, дори офис служители.

Конституционна криза в Полша, след като председателят на Върховния съд в страната отказа да се подчини на провежданата съдебна чистка. 

Полското правителство приведе в изпълнение последния етап овладяването на съдебната власт – чистката на Върховния съд в страната, като насилствено пенсионира съдии – само днес 27 от 72 души, сред които и председателят на Върховния съд – проф. Малгорзата Герсдорф.

Наместо съдебна чистка правителството си навлече конституционна криза. Председателят на съда отказа да се съобрази и заяви, че утре ще отиде на работа като всеки друг ден. Десетки хиляди излязоха в подкрепа на съда в полската столица.

Европейската комисия силно критикува действията на Полша, като вече е задействала процедурата за отнемане на глас на страната от Съвета на ЕС, но правителството de facto, водено от Ярослав Качински, вече има мрежа от множество съюзници в Европа – Унгария, Чехия, Словакия, а вече и Италия защитават авторитарните методи на правителството.

Подробности. 

Вярвам, че разделението в Европа – какъвто е случаят сега, нека бъдем честни – е приветствано само от един човек. Един автократ. Това е Владимир Путин. 

И Полша знае по-добре от всяка друга страна какво се случва, когато царят руски или другарят от Съветския съюз разиграва Европа. 

Не се включавайте в това. Благодаря„, изнесе реч пред полския премиер лидерът на либераталите в Европейския парламент Ги Верхофстад. 

Правителството отпусна нужната държавна помощ от 104 млн. лв. на БДЖ, за да разплати задълженията си към кредиторите, след като най-после бе постигната договорка с тях.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.