SHARE

Ако помогнеш на имигрант, може да отидеш в затвора в Унгария. Такъв закон одобри днес унгарският парламент, с който се криминализира съдействието за нелегални мигранти и се ограничават дейностите на неправителствени организации, както и конституционна поправка, която гласи, че „чуждо население“ не може да се установява в Унгария.

Законът ще даде на вътрешния министър власт да забранява неправителствени организации, подкрепящи миграцията и смятани за риск за националната сигурност. Редица организации са силно обезпокоени от факта, че всяка от тях, оказваща правна или друга помощ на мигранти, достигнали до границата, може да се окаже извън закона. Управляващите настояват, че предлагат само „правна рамка“, а решенията за това коя организация е рискова и коя – не, ще бъдат взимани от съда.

Законът бе кръстен „Стоп Сорос“ , изглежда целейки да представи проблема като борба с конспиративната теория, че Джордж Сорос владее света. Преди много години унгарският премиер Виктор Орбан получава грант от Джордж Сорос, за да постъпи в Университета Оксфорд.

Още по темата. 

Отношението на държавата към родителите с деца с увреждания премина от неглижиране към остър цинизъм от всички страни – от онези, които следва да подкрепят онеправданите като президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който днес заяви „Престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците! Засрамете се, засрамете се!“, до онези, които трябва да служат на всички нас като вицепремиера Симеонов, който най-безцеремонно включи майките на деца с увреждания в също толкова скандалния си коментар за държавните разхищения: „На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката.”

По този повод публикуваме фейсбук коментара на Шенай-Сесил Димитрова

 

https://www.facebook.com/Tattqna/videos/10214665234397417/

БСП внесе и втория вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ – заради провал в политиката по сигурността. Сред мотивите са лошата работа на МВР и неразкриване на убийствата, растяща битова престъпност, телефонни измами и др. Очаква се дебатите и гласуването да се случат другата седмица, но както и при първия опит за вот на недоверие опозицията няма необходимите 121 гласа, за да застраши властта.

Зам. социалната министърка, летяла до Ню Йорк, подаде оставка, а депутатите успяха да прекратят мандата на управителя на здравната каса проф. Камен Плочев. Той е в болничен заради конфликт със здравния министър от месеци и сам поиска освобождаването си. Първият опит на парламента в петък се провали заради скандал по темата между БСП и ГЕРБ.

За първите 4 месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в България са 113 милиона евро, което е спад с 50.6% на годишна база спрямо януари-април 2017 г., показват данните на БНБ. Миналата година те са били 229.2 милиона евро. Повече по темата в „Клуб Z“.

Депутатите в Македония ратифицираха договора, който трябва да сложи край на десетилетния спор за името между Скопие и Атина. Това се случи с гласовете на всички 69 депутати в залата на парламента – останалите 51 от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не бяха в залата.

Документът среща съпротивата на президента Георге Иванов, който отказва да подпише указа за ратификацията. Управляващите обаче могат да преодолеят ветото му с второ гласуване в парламента. Все пак кабинетът допуска възможността за импийчмънт на Иванов заради отказа му да сложи подписа си под документа, който ще отпуши блокирания процес по евроатлантическата интеграция на Македония. Иванов даже ги призова да започнат процедурата по свалянето му от власт.

Световната здравна организация обяви пристрастяването към видеоигрите официално за болестно състояние.

То ще бъде вписано в Международната статистическа класификация на болестите като „постоянно или повтарящо се поведение към видеоигрите“. Експертът Шекар Саксена коментира, че едни от най-тежките констатирани случаи са свързани с непрестанно играене за повече от 20 часа без спане, хранене и игнориране на всички останали всекидневни дейности като ходене на работа или училище.

Международната статистическа класификация на болестите съдържа над 55 хил. заболявания и състояния и постоянно се допълва.

Народното събрание подкрепи на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, внесени от БСП, с които потребителските и застрахователните дела ще се гледат по адрес на пострадалия, а не както е досега – по седалище на ответника – например застраховател или голяма компания, т.е. София. 

ЕК е предпочела Виле Итала за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС ОЛАФ пред другия кандидат – Ивайло Калфин.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.