SHARE

Лъвчетата Терез и Масуд ще имат бъдещето, което заслужават. Един от случаите, в които българското правителство си удържа на думата и предприема правилните действия.

„Тази сутрин в 8.30 се състоя среща между представители на фондациите “Дивите животни” и “Четири лапи” с министър-председателя Бойко Борисов по негова покана. След като премиерът се запозна подробно с актуалната ситуация относно правния статут и здравния статус на двете лъвчета Масуд и Терез, той препотвърди ангажимента си, че българските институции ще направят всичко възможно те да получат адекватните за нестабилното си състояние грижи“, се казва в съобщение на „Четири лапи“.

Нито един съществуващ център за животни в България не може да предостави условията и специалистите, които състоянието на Терез и Масуд изисква, за да бъдат лекувани и да се следи развитието им.

При така създадените обстоятелства най-доброто решение за тях е да заминат за спасителен център за големи котки в Холандия, където за тях ще бъдат положени специализираните грижи, от които се нуждаят. Във “Фелида” се предвижда още един пълен медицински преглед, като здравослвоното им състояние ще продължи да бъде следено от експертите в Института “Лайбниц” в Берлин, с които и Фондация “Четири лапи” си сътрудничи активно. Ще се правят консултации и с най-добрите експерти в Европа. За всяко животно във “Фелида” са изготвени индивидуална програма – специфичина диета, оценка на психическото и физическото им състояние и изготвяне на насоки за подобряването им.

Благодарим на премиера Бойко Борисов за намесата за разрешаването на този казус по най-добрия за Терез и Масуд начин.

Предстои финализирането на подготовката на документите за пътуването на двете лъвчета“, завърша съобщението.

Сръбските власти връчиха копие от обвинителния акт на Цветан Василев по делото за източването на КТБ, потвърди адвокатът му в България Константин Симеонов.

Това дава възможност спецсъдът да даде ход на процеса от третия опит в края на февруари, ако не се появят други пречки. По думите на Симеонов клиентът му няма да се върне на този етап в България и делото ще бъде гледано задочно срещу него. Още по темата.

Президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев призова за ратификацията на Истанбулската конвенция и каза, че донякъде правителството е подценило дебатите по темата. 

„Българската социалистическа партия – втората по големина политическа сила в България, откровено се превръща в антиевропейска политическа сила. За мен големият отсъстващ в този дебат беше българският президент и за мен това е сила на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни. Няма как да ходим в Европа и да казваме, че сме европейци, и да защитаваме човешките права и свободи и същевременно в България българският президент да няма позиция“, каза Плевнелиев. Подробности. 

Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката на Делян Добрев (ГЕРБ) и да прекрати депутатския му мандат.Конституционните съдии обаче не са обсъждали факта, че впоследствие Делян Добрев сам оттегли подадената си и неприета от парламента оставка. Това означава, че Добрев ще може да остане депутат, защото решението на съда действа занапред, а парламентът вече няма оставка за повторно гласуване. Още по темата. 

Днес също така конституционните съдии приеха единодушно решение, че няма ограничения за броя ръководни мандати за магистратите (в смисъл, че един магистрат може да заема различни ръководни длъжности в системата). Делото пред Конституционния съд бе образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

МВР засега няма особен напредък по разследванията на последните два показни разстрела в София – на данъчния служител Иво Стаменов и близкия до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов, но въпреки това вътрешният министър Валентин Радев е доволен, че рейтингът му расте. Това стана ясно по време на редовния му месечен брифинг заедно с част от професионалното ръководство на силовото ведомство, разказва Mediapool. 

Съпругата на починал от белодробна фиброза пациент съди Министерството на здравеопазването за 500 000 лева заради това, че неоснователно е бавило одобрението на необходимата му белодробна трансплантация в чужбина, която е била единственият шанс за спасяването му.

В писмо до медиите Христина Хрисимова описва тежката бюрократична битка, която тя и съпругът й Георги са водили в продължение на няколко месеца през 2016 година с Комисията за лечение в чужбина и Министерството на здравеопазването, за да им бъде издаден формуляр за лечение в чужбина и да бъде преведено капаро на единствената болница в Европа, която извършва белодробни трансплантации на български пациенти. Още по темата. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.