SHARE

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви, че: „Парите на ЕС не бива да отиват в държави, където победителят взема всичко“.

По думите й това не е лост за наказание на отделни държави.

„Получих днес задачата да предложа определение как да обвържем спазването на върховенството на закона с получаването на средства от бюджета на ЕС след 2020 г. Това не трябва да се възприема като възможно наказание на отделни държави. Не говорим за поставянето на условия за получаване на средства от ЕС – не бива да се бърка, – а за изготвянето на определение, според което държавите, получатели на средства, трябва да имат работеща и независима съдебна система“, каза Йоурова. Подробности в Mediapool. 

Междувременно в България продължава абсурдният дебат по Истанбулската конвенция, която единствено предлага нови средства за защита на жените и децата, но се представя за таен заговор за създаване на Содом и Гомор. 

От БСП поискаха  референдум за конвенцията. Президентът Румен Радев я определи за важна, но не сега бил моментът за ратификацията й. А ГЕРБ не успя да я прокара през комисията за закрила на детето заради собствените си депутати, които също виждат таен заговор за „трети пол“ в конвеция, ратифицирана в Турция от далеч по-консервативния президент Ердоган. Подробности в „Дневник“.

Ако президентът желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно, но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в своя отчет. Това коментира депутатът Тома Биков от името на ГЕРБ в кулоарите на парламента след пресконференцията на Румен Радев за първата му година като държавен глава. В нея ГЕРБ видяха критики към правителството – подробности. 

Кметът на Разград ще сезира прокуратурата за намерението на фондация „Четири лапи“ да изнесе в Холандия двете малки лъвчета Масуд и Терез, които бяха родени в ужасни условия в местния зоопарк в началото на септември 2017 г. и именно от фондация „Четири лапи“ успяха да ги спасят и да им намерят място, където да живеят по достоен начин. Вижте тяхната история тук . 

Парламентарната група в Европейския парламент Greens/EFA Group внесе доклад, в който се казва, че е нужна много повече амбиция в борбата с корупцията в България.

В него се говори за концентрацията на медийна власт, липсата на дефиниции и мерки в новия антикорупционен закон и неефективната борба на България с корупцията. Подробности. 

Властите във Великобритания ще създадат нова структура, която ще има задача да се противопоставя на фалшивите новини и да дава отпор на дезинформационни кампании, провеждани от други страни, съобщи говорител на премиерката Тереза Мей, съобщава Reuters.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че военната операция на Анкара в сирийския район Африн може да се разшири към съседния град Манбидж.

Подобен ход би означавал конфронтация между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО. Африн и Манбидж са контролирани от подкрепяните от САЩ кюрдски сили, които Турция смята за терористи.  Подробности. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.