SHARE

Ако днес сте гледали сутрешното предаване на националната телевизия – онази, която се издържа от данъкоплатците, – навярно сте разбрали, че членството ни в НАТО ни пречи да си закупим по-качествената руска военна техника, европейските държави вървят към членство в Евразийския съюз на Путин, етническото напрежение в България се дължи на Джордж Сорос и е време да напускаме ЕС и НАТО.

Днес в предаването на Георги Любенов бе поканен Волен Сидеров, за да обсъжда етническото напрежение в Асеновград. Лидерът на „Атака“ повтори всички конспирации как световни фондации и Джордж Сорос са предизвикали всички злодеяния в държавата и стоят зад събитията в Асеновград. 

Водещият не просто не оспори тези клевети или поне не поиска те да бъдат потвърдени, а мълчаливо се съгласяваше с твърденията – приемайки очевидно за безспорна истина, че Джордж Сорос стои зад събитията в Асеновград. Отново това се случва от трибуната на националната телевизия.

Но още по-скандалното бе, когато се засегнаха международни теми.

Първо Сидеров заяви, че „домакинството ни на Евросъюза“ (навярно имаше предвид председателството на Съвета на ЕС, а не домакинство на евротурнири) трябва да се използва за отпадане на руските санкции и икономическо сътрудничество с Русия.  

След това започна лобиране за това колко по-добри и качествени били руските самолети и военна техника. Реакцията на водещия отново не бе да се усъмни в казаното,  но за сметка на това заяви, че не можем да имаме руска техника – онази, която била по-добра според Сидеров, – защото сме членове на НАТО.

И последва заключението на Сидеров, че след като членството ни в НАТО само пречи, то трябва да се направи „критичен анализ“ заслужава ли си то. 

Реакция от водещия не последва, но след малко запита „Не са ли турците идеологическият ни враг?“. (Турция е член на НАТО.) И следващият въпрос бе как „визионерски“ Волен Сидеров вижда бъдещето на България? Отговорът:

„Бъдещето на Европа е по-скоро евразийски проект, отколкото това, което наричаме евроатлантически. Това членство в Евросъюза и НАТО е редно да се подложи на критичен анализ.“

След като един от лидерите на управляващата коалиция, която скоро ще поеме „домакинството на Евросъюза“, изрази подобна позиция, е немислимо това да не мине без реакция от страна на водещия. Такава отново не последва, а се зададе въпросът „Какви са плановете ви за лятото?“ и се направи констатацията, че Сидеров отдавна не е имал толкова дълго интервю – факт, но БНТ поправи този пропуск.

По подобен начин ефирът на националната телевизия бе използван безкритично за разпространение на антиевропейска, антизападна, проруска проганда, която застрашава стратегическите избори на България и бъдещето й на член на ЕС и НАТО.

И това при положение, че всички тези позиции от Сидеров могат да бъдат опровергани с елементарни факти.

Твърдението, че Европа е тръгнала към „евразийски проект“, не намира потвърждение, особено предвид изостреното отношение на Запада с Русия, дължащо се на анексирането на Крим. Подобни намерения за присъединяване към Евразийския икономически съюз, воден от Владимир Путин, не могат да бъдат чути от Ангела Меркел или Еманюел Макрон, нито от Европейската комисия, нито дори евроскептичните правителства в Унгария и Полша, които въпреки че блокират решения на ЕС и не спазват върховенството на закона, не са изказвали амбиции да станат членове на Евразийския съюз.

Същевременно санкциите срещу Русия имат пренебрежимо малко влияние върху икономиката на страната.

“България не само е една от най-малко засегнатите страни от контрасанкциите, но и абсолютната стойност на намалението на износа към Русия е пренебрежимо малките 0,6%. Именно държавите, за които е най-важно да се поддържа международното право и тяхната териториална цялост от руска заплаха, са и най-големи поддръжници на санкциите и най-афектирани от контрасанкциите. Да, поддържането на сигурността в Европа има цена, но за България тя е минимална и много по-малка от потенциалната цена на дестабилизацията на Балканите, която цели Кремъл”, пише финансистът Давид Джамбазов в статията си “Колко губим от руските санкции” за „Терминал 3“.

В същото време Русия понася тежки загуби заради санкиите, които са повдигнати, тъй като Кремъл наруши международното право и наруши десетилетния мир в Европа, като анексира Кримския полуостров от Украйна.

Подобни данни нямат място в ефира на БНТ. За телевизията, издържана от данъкоплатците, Европа върви към Евразийския съюз, членството на България в НАТО пречи и трябва да се преразгледа принадлежността ни към ЕС.

Същевременно далеч по-сериозната опасност е фактът, че подобни тези се прокарват от човек на ключова позиция в управлението на България – следва въпросът дали ще има реакция на правителството и премиера, или с мълчание ще се приема фактът, че „домакинството ни на Евросъюза“ е с цел да отпаднат санкциите и да се насърчи сътрудничеството с Русия?

SHARE