SHARE

За втора поредна вечер решението на правителството да разреши изграждане на нови ски съоръжения в Националния парк „Пирин“ изкара стотици недоволни граждани на протест в центъра на София. Демонстрацията започна в 18:30 часа на площад „Патриарх Евтимий“, където недоволните блокираха за кратко кръстовището и спряха движението в района.

Оттам хората се отправиха към Орлов мост. Движението в района беше спряно към 19:30 часа.

Природозащитните организации, които стоят зад демонстрациите, обявиха, че те ще продължат и след Нова година.

Още по темата четете тук. 

Средствата за модернизация на военните самолети МиГ-29, предвидени в бюджета за тази година, отиват за поддръжка на информационните и навигационните системи на военните летища и за ремонти на сгради на военните университети.

Това е решило правителството на 22 декември. Информацията за постановлението, което е одобрено неприсъствено от министрите, беше разпространена в петък, 29 декември, от правителствената пресслужба. Кабинетът е решил 53,4 млн. лева, заложени в бюджета за тази година с цел финансиране на модернизацията на МиГ-овете, да бъдат разпределени за други нужди на Министерството на отбраната. Парите обаче няма как да бъдат изхарчени за това, тъй като поръчката за ремонта беше спряна заради жалба.

Повече по темата разказва Mediapool. 

Правителството ще направи втори опит да намали издръжката на студентите по медицина, фармация и стоматология. В момента университетите получават най-много средства от държавния бюджет именно за обучението на един студент от тези специалности. Министерството на образованието и науката обаче предлага промяна в начина на формиране на издръжката, което ще доведе до намаление с над 600 лева на студент.

„Корумпирана, но не създава проблеми за ЕС“ – под това заглавие германският в. „Ди Цайт“ представи в четвъртък България като председател на Съвета на ЕС от 1 януари.

За пръв път тази най-бедна страна в ЕС поема тази позиция, пише изданието и допълва, че българите може да са запълнили дупките по пътя между летището в София и НДК, да са напълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата, но не са поставили под контрол корупцията.

Авторът Томас Розер описва Националния дворец на културата като бивш „олющен бункер“ и обяснява, че сградата, модернизирана срещу 22,5 млн. евро, е както символ на усилието на правителството на страната да се представи добре, така и на основния ѝ проблем – корупцията, защото прокуратурата разследва предишния директор за злоупотреба с държавни средства. За статията разказва „Дневник“. 

Девет души загинаха при нападения срещу църква и магазин в района на Кайро. Въоръжен мъж откри в петък огън по богомолци и служители на египетските сили за сигурност пред коптска църква в предградие на Кайро и уби най-малко седем души, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Нападателят е бил ранен и задържан след престрелка с полицията пред църквата. По-рано министерството съобщи, че е имало най-малко двама нападатели, единият от които е бил застрелян на местопрестъплението, а другият е избягал.

Снимка: Николай Дойчинов/Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.