SHARE

Последният доклад на неправителствената американска огранизация Freedom House носи заглавие, което засяга превърнала се в ежедневие тема: „Манипулация на социалните медии с цел уронване на демокрацията“. Изследване на тактиките, използвани за дезинформация в социалните мрежи показва, че те се използват не само от чуждестранни агенти като случая на Русия и намесата в САЩ, но и местните авторитарни режими, които консолидират властта си чрез контрол на източниците на информация. Ето какво казват от Freedom House тази година: 

Онлайн манипулацията и дезинформацията са изиграли важна роля в изборите в 18 държави през изминалата година – сред които и САЩ. Това са ключовите изводи от новия доклад на Freedom House. Тези две явления са допринесли за спадането на индекса на интернет свободата, като други виновници за това са физическите и технологичните атаки над защитници над човешките права, както и над независимите медии.

Рекорден брой правителства са ограничили мобилния интернет поради политически причини или аргументи, свързани със сигурността. Това често се случва в области, където живеят етнически или религиозни малцинства. За трета поредна година Китай ограничава най-брутално интернет свободата, следван от Сирия и Етиопия.

Freedom House нарича Китай и Русия „пионери“ в използването на методи за смущаване на онлайн дискусиите и репресиите в интернет пространството, но предава плашеща тенденция – техните методи стават популярни. „Подобни интервенции, които са водени от властите, са огромна заплаха за идеята на интернет като технология на свободата.“

Коефициентът на свободата в интернет пада надолу за седма поредна година, като 65 от разследваните държави посочват спад и едва 13 могат да се похвалят с победи в тази област, повечето от които са минимални. Използването на автоматизирани ботове за т.нар. „фалшиви новини“ набира огромна популярност по време на и след изборната кампания в САЩ.

„Докато онлайн средата в страната остава свободна, тя е смущавана от изобилие на изфабрикувани новинарски статии, разделяща и агресивна партизантска реторика, както и агресивен тормоз над много журналисти както по време на, така и след изборната кампания“, подчертава се в доклада.

Усилията на Русия да дестабилизира изборите в Щатите вече са доказани, но по този параграф Америка изобощо не е уникална в доклада. Freedom House посочват изрично, че въпреки намесата на Русия в изборите в САЩ и Европа повечето държави сами употребяват подобни оръжия на дезинформацията, с които прокарват политиките си. Такива са примерите с правителствата на Венецуела, Турция и Филипините, където диктатурите използват т.нар. opinion-shapers [влиятелни лица, които създават и направляват общественото мнение – бел. авт.], които на свой ред пропагандират възгледите на управляващата каста, подкрепят определени политики и контрират критиците на правителството в социалните медии. Броят на държавите, които употребяват подобни техники, се покачва всяка година от началото на анализите – в случая от 2009 г. насам.

Пълно сливане на лъжа и реалност, интеграция на дезинформацията в легитимната новинарска сфера: през последните няколко години механизмите са все по-сложни и софистицирани – ботове, тролове, които разпространяват пропаганда, източници на дезинформация, които се представят за легитимни медии, използването на алгоритмите на социалните мрежи, за да се достигне до повече видимост

Това е нетрадиционна цензура и именно затова тя е толкова ефективна – няма нужда от блокиране на сайтове, няма нужда от арести – онлайн манипулацията е трудна за засичане, казва се в доклада. Нещо повече – борбата с нея е още по-трудна, вземайки предвид флуидния й характер и мащаба на разпростиране, както и чисто физически броят на хора и ботове, които са внедрени в системата.

Всичко това може да има унищожителен ефект над демокрацията и най-вече гражданския активизъм. „Фабрикуването на популярни кампании за подкрепа на правителствените политики създава затворен цикъл, в който режимът всъщност подкрепя самия себе си, което измества независимите групи и обикновените граждани.

Пропагандирайки невярната представа, че повечето граждани стоят редом с тях, властите лесно намират аргумент за репресия над политическата опозиция и бележат напредък в антидемократичните промени на законите и институциите, без да има дебат по темата. Това, което е още по-притеснително, е, че държавната манипулация в социалните медии често върви ръка за ръка с по-големи ограничения над традиционните медии, която пречи на обективния репортаж и прави обществото още по-уязвимо към дезинформацията.“

Изводите определено звучат мрачно. Но от Freedom House посочват няколко стратегии, които помагат в борбата с манипулацията и връщането на доверието както в социалните, така и в традиционните медии. 

На първо място стои идеята за достъпно и ефективно гражданско образование на тема дезинформация, разпознаване на фалшиви новини и коментари.

Демократичните общества трябва да подсилят регулациите и да подсигурят прозрачността на политическата реклама – както онлайн, така и офлайн.

А технологичните компании на свой ред са задължени да преразгледат алгоритмите си и проактивно да се борят с ботовете и фалшивите акаунти, които се използват за антидемократични цели.

Това е дълга и трудна битка, която ще отнеме години. Но при пълно отсъствие на изчерпателни кампании, които директно да адресират проблема, техниките за дезинформация и манипулация позволяват на авторитарните режими да консолидират властта си, използвайки медиите и социалните мрежи като инструмент, уронвайки безвъзвратно демократичните ценности и доверието в интернет и медиите като цяло.

Целия доклад може да прочетете тук. 

Илюстрация: Freedom House

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.