SHARE

Строежът на Румен Гайтански – Вълка на територията на Държавно ловно стопанство Искър е незаконен, а издаден на 28 септември констативен акт от район Панчарево е достатъчно основание за премахване на обекта. Тази информация получи днес съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев от кмета на района Николай Гюров в отговор на негови въпроси по закона за достъп до информация, става ясно от негов фейсбук статус. Отделно:

  • Няма одобрен проект за строежа на зимните сараи, няма съгласуване с контролни органи, няма разрешение за строеж.
  • Имотът по документи е дървопроизводителна гора.
  • Може би най-скандалното. Строежът бил на мястото на съществуваща ремонтна работилница със застроена площ от 1341 м2. Снимки от Гугъл показват, че преди започване на строежа, мястото е било гола поляна. Така че вероятно са фалшифицирани документи, за да се оправдае вдигането на новата сграда.
  • Напомням, че в началото на август с видео от дрон показах незаконния палат на метри от язовир Искър, върху земя, която е публична държавна собственост. Извадих и документи, че строител е фирмата Био майнинг, собственост на Вълка. Очаквам бърза реакция от държавните органи.
  • Все още очаквам информация от земеделското министерство и за други договори за съвместно ползване на ловни стопанства, освен за Искър. Благодаря на кмета на Панчарево за бързия и подробен отговор!

Предисторията

Био майнинг печели договор за съвместна дейност с ловно стопанство Искър по време на управлението на Орешарски, когато сектора е под контрола на ДПС. При третия кабинет на Борисов сътрудничеството достига апогей чрез точно този незаконен строеж. Говори се, че той ще бъде зимни сараи на ДПС (знаем, че Доган и Гайтански са близки, последният даже финансира футболен клуб Арда Кърджали). Това е поредното доказателство, че ДПС стои над закона за Борисов. След разкритията на Панев беше уволнен шефа на ловното стопанство. Прекият му началник, ръководителят на Югозападно горско предприятие, тогава заяви пред БТВ, че не е имал престава за гигантския строеж, въпреки че десетки негови служители са били ежедневно на обекта.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.